Olomoucké baroko zve do kaple Božího Těla


Dalším unikátem se mohou pochlubit pořadatelé výstavy Olomoucké baroko. V kapli Božího Těla je až do 4. února k vidění nedávno objevený obraz barokního malíře Jana Kryštofa Handkeho ze sbírek strahovského premonstrátského kláštera, který je dodatečným záznamem Handleno fresky z olomoucké kaple Božího Těla.

Olomouc: Při přípravě největšího projektu v historii olomouckého muzejnictvím, který až do 27. března 2011 probíhá v Muzeu moderního umění, Arcidiecézním muzeu Olomouc a Vlastivědném muzeu, si odborníci vzpomněli na nedávno objevený obraz barokního malíře Jana Kryštofa Handkeho ze sbírek strahovského premonstrátského kláštera, který je dodatečným záznamem jeho vlastní fresky z olomoucké kaple Božího Těla. Strahovští premonstráti obraz do Olomouce zapůjčili a zájemci jej tak mohou do 4. února porovnat přímo v kapli Božího Těla s originální nástěnnou malbou.

Strahovské plátno se stejně jako originální freska tematicky váže k legendě o zázračném vítězství Jaroslava ze Šternberka v bitvě s Tatary v roce 1241 či 1253. Jaroslav a jeho spolubojovníci se před bitvou odevzdali pod ochranu Panny Marie Královny nebes, které se vojevůdce zavázal v případě vítězství vystavět kapli. Po vítězství nad Tatary se ukázalo, že jedna z pěti posvěcených hostií ve schránce nesla znaky lidské tkáně. „Olomoucký malíř vrcholného baroka Jan Kryštof Handke tímto námětem vyzdobil kapli Božího Těla čtyři roky po jejím dokončení, tedy v roce 1728. A strahovské ricordo, jak nazýváme dodatečný malířský záznam nástropní malby, vzniklo pravděpodobně ve stejném roce. Šerosvitně pojednaná olejomalba patří k Handkeho špičkovým pracím,“ řekl kurátor výstavy Olomoucké baroko Ondřej Jakubec. Zdůraznil přitom, že Handkeho ricordo je skutečně unikátní a je že podobných zachycení nástěnných maleb u nás jen málo.

Zájemci teď mohou porovnat obraz s originální nástěnnou malbou přímo v kapli Božího Těla, která se řadí k nejautentičtějším olomouckým ukázkám barokního „komplexního stylu“, zahrnujícího architekturu, malířství i sochařství. Expozice je zdarma přístupná denně od úterý do pátku od 10 do 18 hodin až do 4. února. Pozor, vstup do kaple není hlavním vchodem z ulice, ale z chodby sousedního Konviktu.

(mf), zdroj: www.olmuart.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu