Olomoučtí dárci přispěli na opravy sirotčince v Ulánbátaru


Peníze získané z benefiční akce Adventní věnce Charity Olomouc pomohly sirotčinci v mongolském Ulánbátaru. Stovky dárců z Olomoucka darovaly zakoupením věnce na pomoc opuštěným dětem v dětském domově Verbist Care Center 59 104 Kč. Peníze budou využity na opravu poškozeného zdiva po zatékání přímo v interiéru sirotčince, oprava probíhá právě v tyto dny.

Verbist Care Center v UlánbátaruStovka dobrovolníků ze 7 farností olomouckého děkanátu a dalších subjektů se letos zapojila do výroby adventních věnců pro dobročinné účely. „Každý rok se v adventní době snažíme získat nějaké finanční prostředky na pomoc misijnímu sirotčinci Verbist Care Center v mongolském Ulánbátaru. Jde již o pátou akci tohoto druhu,“ vysvětlila koordinátorka Milada Malíšková z Charity Olomouc.

Posláním Verbist Care Center je zajištění základních lidských práv sirotkům, opuštěným nebo zneužívaným dětem. Centrum bylo založeno v roce 1995 Kongregací Panny Marie a dětem poskytuje potřebné zázemí, jako je přístřeší, jídlo a vzdělávání. „Peníze budou využity na opravy interiéru dětského domova, kde došlo k poškození zdiva po zatékání. Opravy probíhají aktuálně teď v srpnu, kdy je v objektu volno, a děti jsou mimo Ulánbátar,“ uvedl Evžen Diviš, programový manažer Charity pro Střední Asii, který koncem července předal výtěžek z olomoucké benefiční akce přímo na místě.

V hlavním městě Mongolska, kde zima trvá až osm měsíců a teploty dosahují i mínus 40 stupňů Celsia, žije na ulici asi 2000 dětí, v celém Mongolsku pak dvakrát tolik. V sirotčinci Verbist Care Center se starají aktuálně o 48 sirotků. Spolupráce s Charitou Olomouc byla navázána v roce 2010. „V příštím roce by sirotčinec případnou finanční podporu využil na pokrytí části provozních nákladů, které se zvyšují, a jejich pokrytí je v tamní oblasti velkým problémem,“ dodal Evžen Diviš.

Eva Štefková, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu