Oplatky od valašských učňů připomínají výročí kardinála Trochty


Za necelé dva měsíce, 6. dubna 2019, si připomeneme 45. výročí úmrtí mučedníka kardinála Štěpána Trochty. Při této příležitosti rozšířila na přelomu ledna a února třída oboru kuchař-číšník na Středním odborném učilišti ve Valašských Kloboukách svou praxi o pečení upomínkových oplatek pro hostie.

Pečící stroj a suroviny – pšeničnou mouku z obilí, které bylo vypěstováno dětmi z druhé třídy místní ZŠ na políčku rodičů kardinála Štěpána Trochty ve Francově Lhotě – dodala Valašská nadace. Zmíněné pole se totiž nachází nad Trochtovým muzeem, který nadace v této obci spravuje. Děti z místní školy se zde již 17 let podílejí na celém procesu výroby chleba až po hostie ke svému prvnímu svatému přijímání, voda k pečení pochází z pramenů na Turzovce.

Učiliště se výrobou hostií zapojuje do vzpomínky na rodáka z Francovy Lhoty a mučedníka kardinála Trochty. Předlohu oplatky určilo a schválilo olomoucké arcibiskupství. Žáci SOU nabízejí v roce 2019 tyto oplatky v omezeném množství farnostem a církevním organizacím zdarma, připraveny jsou k osobnímu odběru v muzeu ve Francově Lhotě. Na Valašsko se tak připomínkou kardinála Trochty vrací vědomí duchovních hodnot a křesťanských tradic.

Vzpomínka na místního rodáka se přitom na Valašsku doposud nevytratila a stále zde kolují vyprávění z Trochtova života, která svědčí o jeho duchu. Při cestě vlakem do Prahy si například přisedl mezi dlouhovlasou a hlučnou mládež, slovem tehdy vládnoucího režimu „chuligány“. Salesián Trochta se s šarmem mezigeneračního diplomata pustil do řeči, časem přecházející do přednášky o lidských a mravních hodnotách. Cesta byla dlouhá a mládež naslouchala. Své kněžské povolání jim prozradil až kolem Pardubic a než dojeli do Prahy, všichni mladí „chuligáni“ se mu vyzpovídali.

Josef Kliš, Valašská nadace

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu