Oslavy dvaceti let činnosti Charity Olomouc doplní výstava


Charita Olomouc v letošním roce slaví, neboť si připomíná dvacet let od zahájení své činnosti v budově bývalé kanovnické residence na Wurmově ulici č. 5. Charitní tradici v Olomouci proto připomene i nová mini-expozice ve výstavním sále Arcibiskupského paláce.

Olomouc: Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci s Charitou Olomouc, Římskokatolickou farností sv. Václava, Metropolitní kapitulou u sv. Václava a olomouckou pobočkou Zemského archivu Opava připravila pro nejširší veřejnost novou mini-expozici, která připomene nejen letošní jubileum Charity Olomouc, ale i tradici organizované charitní činnosti v Olomouci.

Záměrem autorů je představit strukturu charitní činnosti od založení Svazu charity v Olomouci v roce 1922 (dnes Arcidiecézní charita Olomouc), sociální péči v charitních zařízeních v Tršicích a Lukově, ale také fungování farních charit „Ludmil“.

Jelikož dnešní Charita Olomouc sídlí ve stejné budově jako dříve Domov bl. Anežky České a tím opět navazuje na sociální činnost v těchto prostorách, bude návštěvník seznámen i s činností zmíněného domova. Výstava také připomene významné osobnosti, které se zasloužily o rozvoj charity. Výstava reflektuje také likvidaci charitní činnosti v době komunismu.

Poslední část výstavy je věnována činnosti současné Charity Olomouc, která byla ustanovena dekretem arcibiskupa Jana Graubner v roce 1992.

Samotnou expozici zpestří také dobové artefakty a archivní dokumenty, jako například tzv. „světelné obrázky“, které sloužily k propagaci charitní myšlenky v době první republiky.

Děkujeme všem spolupracujícím institucím a za finanční podporu společnosti Kristýn služebník s.r.o.

Martin Kučera, vedoucí turistického provozu

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu