Osmé projektové týdny Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži


Studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži tráví každoročně předposlední týden v červnu na projektových týdnech. Výuka neprobíhá podle běžného rozvrhu, ale každý student se přihlásí na tematicky zaměřený kurz či projekt.

Kroměříž: V letošním roce tak studenti gymnázia vyrazili do zahraničí na Slovensko, do Černé Hory a do Švýcarska. V rámci České republiky pak sjížděli Vltavu, slézali skály v Adršpachu, fotografovali ve Veselí nad Moravou a seznámili se se zákulisím televizního vysílání v TV Noe. V Kroměříži a jejím okolí se učili rusky, anglicky, německy, španělsky, latinsky, osvojovali si základy tvůrčího psaní, jezdili na koloběžkách aj.

Jednotlivé projekty umožňují získávat dovednosti a informace v oblastech, které studenty zajímají a na které není v běžné výuce čas a prostor. Všechny projekty pak v průběhu podzimu připomene výstava fotografií a zpráv z jednotlivých projektů na nástěnkách v budově školy.

Jako zajímavost snad lze přiložit zprávu účastníku z týdne v TV Noe:

„V rámci projektového týdne na AG jsme se s šesti studenty vydali do Ostravy, kde sídlí nekomerční televize Noe. Na pět dní jsme se tak stali její živou součástí.

V Ostravě u vlakového nádraží nás čekal firemní vůz, který nás odvezl až na místo dění. Hned v úvodu jsme se seznámili s organizací a provozem televize, které nám přiblížil produkční Tomáš Lyčka. Během exkurze v natáčecích studiích jsme se setkávali s kameramany, osvětlovači, režiséry, dramaturgy apod. Tady si nás převzal na starost P. Pavol Dzivý, SDB, který se výrazně podílel na našem celotýdenním programu. Pod jeho vedením jsme se zaměřili na práci s kamerou, natáčení, záběry, výroba reportáže, střih, konečná úprava, moderování a vše, co se k tomu pojí. Výstupem této práce pak byla výroba reportáže o našich studentech, kteří se stáže účastnili, a také reportáž z provozu samotné televize. Jedna z nich už byla v TV Noe odvysílána. Velkým obohacením byla také přednáška vrchního osvětlovače Lumíra Maděry, dále také dramaturga programu a vysílání Josefa Baťka. Měli jsme možnost účastnit se i natáčení pořadu pro děti Noeland a sledovat tak práci režiséra v přenosovém voze. Zároveň kulturním zážitkem byl přímý přenos folkového pořadu Cvrlikání, který připravuje a moderuje textař Jiří Moravský Brabec. V průběhu týdne jsme se také setkali s ředitelem televize P. Leošem Ryškou, SDB i jeho zástupcem Petrem Kudelou. Program jsme tedy měli naplněný od rána až do pozdního odpoledne.

Střechu nad hlavou nám během týdne poskytla místní komunita Salesiánů Dona Boska v Ostravě. Kněží salesiáni se nás ujali velmi srdečně a také nám přiblížili historii i současnost jejich života. Každé ráno jsme spolu s nimi začínali den modlitbou ranních chval a večer uzavírali modlitbou se slůvkem na dobrou noc. Při loučení nám svěřili moudro od bl. Jana Pavla II.: ‚Neboj se! Bojuj! Vydrž!‘

V průběhu tohoto projektu se nabídly určité vize spolupráce jak s TV Noe, tak i dalšího rozvoje znalostí studentů v oblasti médií prostřednictvím workshopů, které nabídl P. Pavol. Z přístupů jednotlivých členů televize jsme poznali, že TV Noe je opravdu jedna velká rodina.“

Více informací o jednotlivých projektech a fotografie si můžete prohlédnout na webu AG.

Štěpán Bekárek

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu