Papež během návštěvy Beninu podepsal dokument o africké církvi


Papež Benedikt XVI. navštívil o víkendu, ve dnech 18.–20. listopadu 2011, africký sát Benin. Hlavním cílem jeho 22. zahraniční cesty bylo podepsání a zveřejnění posynodální apoštolské exhortace „Africae munus“, inspirované zasedáním druhé synody o Africe. Kromě toho se však Svatý otec setkal i s představiteli státu a místní církve a slavil mši svatou pro zástupy věřících.

Vatikán, Benin: Papežský speciál s Benediktem XVI. přistál na letišti v beninském Cotonou okolo 15. hodiny v pátek 18. listopadu. Svatého otce zde přivítal prezident Beninské republiky Thomas Boni Yayi, přítomni byli také zástupci státu a místní církve. Papež poděkoval prezidentovi za uvítání a dodal, že je velmi rád, že může Afriku opět navštívit: „Víte, jaké sympatie chovám k vašemu kontinentu a vaší zemi. Přál jsem si vrátit se do Afriky a naskytl se mi trojí důvod, abych uskutečnil tuto apoštolskou cestu…“ Prvním bodem papežova programu pak byla návštěva katedrály v největším beninském městě Cotonou. Benedikta XVI. zde nejprve pozdravil místní arcibiskup Antoine Ganyé, předseda biskupské konference. Po výměně darů pronesl Svatý otec svoji promluvu, ve které hovořil převážně o Panně Marii – Matce milosrdenství, jíž je katedrála zasvěcena: „V Marii máme nejenom vzor dokonalosti, ale také pomoc, abychom uskutečňovali společenství s Bohem a svými bratry a sestrami. Matka milosrdenství je bezpečnou vůdkyní učedníků svého Syna, kteří chtějí být ve službách spravedlnosti, smíření a pokoje.“ (České překlady papežových promluv jsou k dispozici v článku Vatikánského rozhlasu.)

Sobotní program své návštěvy Beninu zahájil Svatý otec soukromou bohoslužbou v kapli apoštolské nunciatury v Cotonou a po ní se v prezidentském paláci setkal s vládními činiteli a představiteli politického i náboženského života. Odcestoval pak do čtyřicet kilometrů vzdáleného města Ouidah, kde navštívil nejstarší seminář v západní Africe. Benedikta XVI. přivítal rektor semináře a uvnitř jej očekávala skupina starých a nemocných kněží a řeholníků spolu s malou skupinou nemocných leprou. „Nechte se utvářet Kristem, nikdy nenahrazujte krásu své kněžské existence prchavými a nezdravými věcmi, které se soudobá mentalita pokouší vnucovat všem kulturám,“ prohlásil směrem k přítomným kněžím papež a seminaristům vzkázal: „Vás, drazí seminaristé, vybízím, abyste vstoupili do Kristovy školy a osvojili si ctnosti, které vám budou pomáhat žít služebné kněžství jako stav vašeho posvěcení. Bez logiky svatosti je kněžství pouhou sociální funkcí. Kvalita vašeho budoucího života závisí na kvalitě vašeho osobního vztahu k Bohu v Ježíši Kristu.“

Po tomto setkání se pak papež přesunul do baziliky Neposkvrněného početí Panny Marie, kde jej již očekávali členové zvláštní rady pro Afriku biskupské synody společně s biskupy z Beninu i jiných afrických zemích. Po úvodním slově generálního sekretáře biskupské synody, Mons. Nikoly Eteroviće, přistoupil Benedikt XVI. k podpisu posynodální apoštolské exhortace Africae munus. Tento dokument, zdůraznil Svatý otec, navazuje na exhortaci bl. Jana Pavla II. Ecclesia in Africa, v níž byla zdůrazněna naléhavost evangelizovat kontinent a zároveň povznášet lidství. Druhá biskupská synoda pro Afriku dále rozvinula pojem církve jako Boží rodiny a soustředila se na téma smíření, spravedlnosti a pokoje. „Církev je totiž povolána stále více objevovat sebe samu jako rodinu. Pro křesťany je to společenství věřících, které chválí Trojjediného Boha, slaví velká tajemství naší víry a s láskou oživuje vztahy mezi lidmi, skupinami a národy, přičemž překonává etnické, kulturní a náboženské odlišnosti,“ uvedl papež těsně před podpisem dokumentu. Ještě téhož dne po návratu do Cotonou se pak Svatý otec setkal s dětmi ve farnosti sv. Rity a povečeřel společně s beninskými biskupy. (Překlad všech promluv tohoto dne je k dispozici zde.)

Poslední den apoštolské cesty do afrického Beninu, v neděli 20. listopadu, slavil papež na Stadionu přátelství v Cotonou mši svatou ze slavnosti Ježíše Krista Krále, jíž se zúčastnilo více než 30 tisíc lidí. Papež během mše oficiálně předal africkým biskupům posynodální apoštolskou exhortaci Africae munus. Ve své homilii spojil myšlenky nově předané exhortace s poselstvím svátku Krista Krále. „Kristus překonal smrt a zahrnuje nás ve svém zmrtvýchvstání. Uvádí nás do nového světa svobody a radosti. I dnes nás toho tolik váže se světem minulosti, tolik obav nás uvězňuje a brání nám žít svobodně a šťastně. Dovolme Kristu vysvobodit nás ze světa minulosti!“ řekl Benedikt XVI. Exhortace má podle něj za cíl podpořit a konsolidovat stávající evangelizační a humanitární iniciativy, podnítit evangelizaci a rozvoj katolické církve v Africe. „Bratři a sestry, slova evangelia jsou skutečnou nadějí, neboť Král vesmíru nás k sobě přimknul jako služebník těch nejnižších a nejubožejších. Rád bych s láskou pozdravil všechny, kteří trpí, jsou nemocní, postiženi AIDS nebo jinými nemocemi, nebo na které společnost zapomíná. Buďte odvážní! Papež je vám v myšlenkách a modlitbě na blízku. Buďte odvážní!“ povzbudil Benedikt XVI. obyvatele Afriky.

Odpoledne papež poobědval se členy rady pro Afriku při biskupské synodě. V 16.00 hodin se pak s Afrikou rozloučil při závěrečném ceremoniálu, kterého se opět účastnili představitelé církve i veřejného života. Papežský speciál opustil africkou půdu v 16.42 hodin a do Říma dorazil v pozdních večerních hodinách. (Také promluvy ze třetího dne cesty nabízí na svém webu Vatikánský rozhlas.)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu