Papež Benedikt XVI. navštívil španělská města Santiago a Barcelona


Svatý otec Benedikt XVI. uskutečnil o víkendu svou pátou a poslední letošní zahraniční cestu, která jej v tomto roce již podruhé zavedla na Pyrenejský poloostrov. Na španělském poutním místě Santiago de Compostela slavil v sobotu odpoledne mši svatou u příležitosti jubilejního roku a v neděli posvětil kostel Svaté rodiny v Barceloně.

Barcelona, Španělsko: Letadlo společnosti Alitalia se Svatým otcem na palubě odstartovalo z římského mezinárodního letiště Leonarda da Vinciho v 8.30 hodin, z jeho paluby poslal papež telegramy prezidentům Itálie a Francie. Po přistání na letišti v Santiagu de Compostela půl hodiny před polednem přivítali papeže princ Filip s manželkou a místní arcibiskup Julián Barrio Barrio. Ve své promluvě papež mimo jiné řekl: „Chtěl bych povzbudit Španělsko a Evropu k tomu, aby stavěly svou přítomnost a plánovaly budoucnost na autentické pravdě o člověku, na svobodě, která tuto pravdu respektuje a nikdy ji nezraňuje, a na spravedlnosti pro všechny, počínaje těmi nejchudšími a nejbezmocnějšími.“ Po skončení uvítacího ceremoniálu se papež Benedikt XVI. soukromě setkal s princem Filipem a jeho manželkou a také si prohlédl katedrálu.

Po obědě se španělskými kardinály a předsednictvem biskupské konference se Svatý otec odebral na náměstí Obradoiro, kde v 16.30 hodin začala mše svatá u příležitosti jubilejního roku Santiaga de Compostela. Ve své homilii se Benedikt XVI. zamyslel nad přínosem církve pro Evropu: „Její přínos se soustředí na tuto prostou a rozhodující skutečnost: Bůh existuje a právě On nám dal život. Pouze On je absolutní, věrná a neměnná láska, nekonečný cíl, který vyzařuje z každého dobra, pravdy a podivuhodných krás tohoto světa.“ Podle Svatého otce se v Evropě během 19. století rozšířilo přesvědčení, že Bůh je protivníkem člověka a nepřítelem jeho svobody. Skutečnost je však zcela jiná: „Bůh je počátkem našeho bytí a základem i vrcholem naší svobody,“ uvedl papež a pokračoval: „My lidé nemůžeme žít ve tmě a nevidět světlo slunce… Proto je nezbytné, aby se Bůh opět vrátil a radostně zazníval pod nebesy Evropy, aby toto posvátné slovo nikdy nebylo hlásáno nadarmo, aby nebylo znetvořováno a nesloužilo účelům, které mu nejsou vlastní.“ Po skončení bohoslužby pak Svatý otec odletěl do Barcelony.

Program papeže Benedikta XVI. v hlavním městě Katalánska zahájilo v neděli 7. listopadu v 9.30 hodin setkání s královským párem, po kterém následovala mše svatá s posvěcením kostela Sagrada Familia (Svatá Rodina). Ačkoliv od svého zahájení architektem Antoni Gaudím roku 1882 není celá stavba ještě dokončena, hotová je už hlavní loď, podlaha a hlavní oltář. K úplnému dokončení chrámu bude třeba ještě nejméně dalších dvaceti let. Za zmínku také stojí skutečnost, že celá stavba je realizována jen z darů věřících. Ve své homilii během mše svaté papež Benedikt XVI. poděkoval všem, kdo se na stavbě podílejí, a obrátil pak pozornost k významu rodiny: „Životní podmínky se hluboce změnily a s nimi došlo k obrovskému technickému, sociálnímu a kulturnímu pokroku. Tento pokrok nás nemůže uspokojit. Spolu s ním se musí neustále rozvíjet pokrok morální, jako je pozornost vůči rodině, její ochrana a pomoc, protože velkorysá a nerozlučná láska muže a ženy je opravdovým rámcem a základem lidského života při jeho zrodu, narození, růstu a přirozeném skonu. Pouze tam, kde existují láska a věrnost, rodí se a trvá pravá svoboda.“ Právě z toho důvodu podle papeže církev volá po odpovídajících ekonomických a sociálních opatřeních, jako je podpora žen na mateřské dovolené, manželství nebo ochrana lidského života od okamžiku početí.“ Po mši svaté se papež pomodlil s věřícími polední modlitbu Anděl Páně.

Odpoledne navštívil Svatý otec středisko pro výchovu dětí a dospělých s postižením Obra benefico-social nen Déu a setkal se zde s řeholnicemi a zdravotnickým personálem i s chovanci ústavu. V institutu, který nabízí lékařskou i psychologickou pomoc, žije na 250 pacientů ve věku 3 až 21 let, kteří trpí těžkou epilepsií, autismem, poruchami osobnosti či chování. Struktura zahrnuje také školu a denní stacionář. Pracuje tu osm sester a osmdesát členů personálu a dobrovolníků. Těm všem Benedikt XVI. poděkoval za jejich záslužnou práci. Ve své promluvě pak hovořil o nárocích kladených na pokrok v medicíně. K technologickému vývoji podle něj nikdy nesmí docházet na úkor lidského života a důstojnosti a je nutné, „aby se lidem trpícím nemocemi nebo fyzickým či psychickým postižením vždy dostalo té lásky a pozornosti, která by jim dala pocítit, že jsou ve svých konkrétních potřebách přijímáni jako osoby.“ V závěru setkání udělil Svatý otec všem shromážděným své apoštolské požehnání a poté se odebral na letiště.

Zde na něj čekal ceremoniál na ukončení jeho apoštolské návštěvy Španělska. Benedikt XVI. při něm poděkoval za srdečné přijetí a pohostinnost a shrnul své dojmy z cesty: „Cesty, které vedly Evropou směrem do Santiaga, byly velmi odlišné. Každá měla vlastní jazyk a svoje zvláštnosti, ale víra byla stejná. Existoval společný jazyk: Kristovo evangelium. Poutník se mohl kdekoli cítit jako doma. I přes národnostní odlišnosti si byl vědom, že je členem velké lidské rodiny, do níž patřili další poutníci a obyvatelé, které potkával cestou. Kéž tato víra nalezne na tomto kontinentu novou sílu, stane se zdrojem inspirace a umožní růst v solidaritě a službě druhým, zejména těm skupinám lidí a národů, které jsou v největší nouzi.“ Obě události, k nimž došlo v Barceloně – posvěcení Gaudího baziliky a návštěva dobročinné instituce – papež označil za dvojí symbol plodnosti téže víry, která skrze lásku a krásu tajemství Boha přispívá k vytváření společnosti, která bude více hodna člověka. V závěru pak vyjádřil naději, že do Španělska znovu zavítá příští rok u příležitosti Světového setkání mládeže.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu