Papež František svěřil lidstvo pod ochranu Panny Marie


Papež František svěřil v neděli 13. října 2013 v Římě lidstvo pod ochranu Panny Marie Fatimské. Touto slavností vrcholí ve světové církvi Rok víry. Čeští katolíci potom letošní tematický rok zakončí již zanedlouho Národní poutí do Svaté Země: proběhne již příští měsíc, a to mezi 8. a 10. listopadem 2013.

Řím: Za účasti více než 100 tisíc věřících vyvrcholil v neděli dopoledne v Římě Den mariánské úcty. Akce se konala na výroční den posledního zjevení Panny Marie Fatimské, k němuž došlo 13. října 1917. Z tohoto důvodu byla na svatopetrském náměstí přítomna socha Matky Boží z Fatimy.

Během slavení mše svaté se papež František zamýšlel nad třemi tématy: Bůh překvapuje, Bůh žádá věrnost a Bůh je naše síla. „Bůh nás překvapuje; v chudobě, ve slabosti, v pokoře se nám zjevuje a dává nám svou lásku, která nás vykupuje, uzdravuje nás a dává nám sílu. Taková je i zkušenost Panny Marie,“uvedl papež František, podle něhož toto Boží překvapení vyžaduje věrnost ze strany věřících: „Ptám se: Jsem křesťanem jen nárazově, nebo jím jsem stále? Kultura provizorního a relativního vstupuje také do způsobu prožívání naší víry. Bůh nás žádá, abychom mu byli věrní, každým dnem, v našich všedních skutcích, a dodává, že i když mu občas nejsme věrní, on je stále věrný a ve svém milosrdenství nám neustále podává ruku, aby nás pozvedl a povzbudil. Abychom tak znovu nastoupili na cestu, vrátili se k němu a řekli mu o své slabosti. On nám dá sílu.“

Po mši svaté svěřil papež František lidstvo pod ochranu Panny Marie Fatimské.„Jsme si jisti, že každý z nás je v tvých očích cenný a že ti není cizí nic z toho, co je v našich srdcích. Necháváme se dosáhnout tvým něžným pohledem a dostává se nám útěšného pohlazení tvého úsměvu,“ zaznělo v modlitbě.

Socha Panny Marie Fatimské výjimečně opustila na dva dny portugalské poutní místo, aby se stala symbolem jedné z posledních iniciativ Roku víry, Dne mariánské úcty.

Podrobnosti k celé události jsou k dispozici na webu České sekce Vatikánského rozhlasu.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu