Papež navštívil Mexiko, dnes odlétá na Kubu


V pátek 23. března 2012 zahájil Svatý otec svou apoštolskou návštěvu Mexika, při níž se ve městě León setkal s představiteli země, biskupy Latinské Ameriky a dětmi, v neděli dopoledne pak slavil s věřícími mši svatou. Jeho 23. zahraniční cesta pokračuje dnes odletem na Kubu, kde bude pobývat do středy 28. března.

León (Mexiko): Svou cestu do Latinské Ameriky zahájil Svatý otec v pátek 23. března dopoledne, když se jeho letadlo vzneslo z římského letiště Fiumicino a zamířilo do Mexika. Na letišti Guanajuato přistál stroj v 16.27 hodin místního času (23.27 SEČ) a papeže zde čekalo na 350 tisíc věřících. Přivítal jej zde federální prezident Felipe Calderón s chotí a představitelé církve v čele s leónským arcibiskupem. Země, kde žije 110 miliónů obyvatel a 93 miliónů z nich se hlásí ke katolickému vyznání, vítala Benedikta XVI. přátelsky a se spontánní radostí.

„Přijíždíte ve chvíli, kdy naše země prochází složitými proměnami. Tento lid mnoho trpěl. Rodiny se s obrovským úsilím staraly o obživu. Je to dáno ekonomickou krizí a vysokou kriminalitou. Zemi navíc sužují přírodní katastrofy. Tento lid je ale silný a drží se hodnot, jako jsou rodina, svoboda, demokracie a morálka. Svatého otce si velice váží, tak snad potěší duši Mexičanů,“ řekl prezident.

Benedikt XVI. ve své promluvě vzpomínal na blahoslaveného Jana Pavla II., který tuto zemi navštívil celkem pětkrát. „Vážím si věrnosti mexického lidu a myslím na něj v modlitbách,“ řekl evidentně potěšený papež a dodal: „Láska je jednoduchá odpověď na to, co je v dané situaci potřeba.“ Na závěr slavnostního ceremoniálu zněla tradiční mexická hudba, soubor předvedl i typický tanec. Cestou k papamobilu papež žehnal přítomným a podával si s nimi ruce. Poté odjel do 30 km vzdáleného města León, kde přenocoval.

V sobotu 24. března ráno sloužil papež mši svatou v soukromé kapli kolegia Miraflores v Leónu. V 18.00 hodin odpoledne místního času se pak přesunul do Guanajuatu, hlavního města stejnojmenného mexického státu. Zde papeže v sídle místní vlády Casa del Conde Rul přijal mexický prezident a premiér Felipe de Jesús Calderón Hinojosa. Starosta Guanajuata, Édgar Castro Cerrillo, pak papeži předal symbolické klíče od města. Darem Benedikta XVI. mexickému prezidentovi byla kopie vzácného rukopisu z Vatikánské knihovny, pontifikálu Bonifáce IX. z konce 14. století. Souběžně se setkáním hlavy katolické církve s nejvyšším představitelem Mexické republiky probíhal i rozhovor vatikánského státního sekretáře kardinála Tarcisia Bertoneho s ministrem vnitra Alejandrem Poirém.

Po návštěvě u mexického prezidenta se papež na guanajuatském Náměstí Pokoje setkal s dětmi. „Drahé děti, jsem rád, že se s vámi mohu setkat a vidět vaše radostné tváře, které zaplnily toto krásné náměstí. V papežově srdci zaujímáte velmi důležité místo. A chtěl bych, aby to nyní věděly všechny děti Mexika, zvláště ty, které strádají bolestí, opuštěností, násilím či hladem, který byl v těchto měsících silně pociťován kvůli suchu v některých krajích,“ řekl papež Benedikt XVI. v úvodu své promluvy. Poděkoval svým mladým přátelům za toto setkání víry a náladu, kterou vyjádřily zpěvem. Ve své promluvě připomenul i úryvek z Janova evangelia, slova zmrtvýchvstalého Krista: „Pokoj vám“ (Jan 20,21), které souvisí i se jménem místa setkání na Náměstí Pokoje.

„Přišel jsem, abyste viděly, že vás mám rád. Každý z vás je darem Božím pro Mexiko a pro svět. Vaše rodina, církev, škola a ti, kteří nesou ve společnosti zodpovědnost, musí společně usilovat o to, abyste mohly zdědit lepší svět, ve kterém nebude závisti ani rozdělení. Rád bych proto pozvedl hlas a všechny vyzval k ochraně dětí a péči o ně, aby jejich úsměv nikdy nezmizel, mohly žít v pokoji a s důvěrou hledět do budoucnosti,“ pobídl všechny papež ve své promluvě. Zároveň dětem doporučil, aby se účastnily nedělní mše svaté, katecheze a brali si příklad z blahoslavených Cristobala, Antonia a Juana, malých mučedníků z Tlaxcala, kteří poznali Ježíše v dobách počáteční evangelizace Mexika a objevili, že neexistuje poklad větší než je on.

Svatý otec svoji řeč pro děti pak zakončil požehnáním: „Ze srdce vám žehnám a prosím, abyste svým rodičům a sourozencům, i všem ostatním, kdo jsou vám drazí, přinesly papežovu náklonnost a požehnání. Ať vás provází Panna Maria. Vřelé díky, moji malí přátelé!“ Poté se opět přesunul do své rezidence Miraflores v Leónu.

Hlavním bodem papežova programu v neděli 25. března se stala mše svatá v leónském parku Bicenterio. Spolu s Benediktem XVI. se jí zúčastnilo na tři tisíce kněží a dvaadvacet předsedů biskupských konferencí z celé Latinské Ameriky a také půlmilionový zástup lidí. Ve své homilii Svatý otec mimo jiné zdůraznil potřebu obnovit život z evangelia. Ten sice zapustil v zemích Latinské Ameriky hluboké kořeny, může mu však hrozit jistá únava. „Kontinentální mise, která probíhá od diecéze k diecézi na tomto kontinentu, má za cíl rozšířit… mezi všemi křesťany… aby odolali pokušením povrchní a zvykové víry, která je někdy zlomkovitá a nedůsledná. Také tady je třeba překonat únavu víry a znovu si osvojit radost z křesťanské existence,“ uvedl papež, podle něhož se teprve z této radosti rodí energie sloužit Kristu i v tíživých situacích lidského utrpení a dávat se mu k dispozici.

Na závěr bohoslužby se ještě Svatý otec pomodlil s přítomnými modlitbu Anděl Páně. Bezprostředně předtím svěřil lid Latinské Ameriky do péče Panny Marie Guadalupské: „V těchto chvílích, kdy jsou mnohé rodiny rozděleny a nuceny k emigraci, mnozí trpí chudobou, korupcí, domácím násilím, obchodem s narkotiky, krizí hodnot či kriminalitou, obraťme se k Marii a hledejme u ní útěchu, sílu a naději. Matka pravého Boha nás vybízí, abychom s vírou a láskou setrvali v jejím stínu, a tak překonali každé zlo a vytvářeli spravedlivější a solidárnější společnost.“

Nedělní program zakončil Benedikt XVI. nešporami s biskupy Mexika a Latinské Ameriky v místní katedrále. V pondělí dopoledne místního času se Svatý otec s Mexikem rozloučí a odletí na Kubu, kde jeho zahraniční cesta bude pokračovat až do středy 28. března. Ještě dnes bude Benedikt XVI. sloužit mši svatou v Santiagu de Cuba, zítra pak odletí do hlavního města, Havany, a setká se zde se státními představiteli i s biskupy země. Ve středu dopoledne se pak setká s věřícími při mši svaté na havanském Náměstí Revoluce. Téhož dne se s ostrovním státem rozloučí a do Říma se navrátí ve čtvrtek dopoledne.

Zpravodajství ze zahraniční cesty Svatého otce do Latinské Ameriky lze sledovat na stránkách Tiskového střediska ČBK, k dispozici jsou zde i české překlady papežových promluv.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu