Pastýřský list arcibiskupa Jana o povolání


Všem farnostem Arcidiecéze olomoucké pozdrav a požehnání!
Drazí bratři na sestry v Kristu,
nastala doba přihlášek do kněžského semináře. V naší diecézi se pravidelně modlíme za kněžská povolání při děkanátních poutích a věřím, že se za kněze a také za nová povolání ke kněžství modlíte i ve vašich farnostech a v rodinách.

V Roce kněží, který letos prožíváme na celém světě, bych rád tímto listem vyjádřil svou vděčnost kněžím, kteří věrnou službou, životem modlitby a naplňováním svého zasvěcení Kristu a jeho církvi pomáhají budovat Boží království ve světě.

Děkuji také všem věřícím, kteří se svými kněžími spolupracují a jsou jejich oporou. Ani nejlepší kněz neudělá pro věřící víc, než může vykonat jeden člověk. Má-li však dobré spolupracovníky, dokáže udělat dobra několikanásobně víc. Důležitá je ovšem i spolupráce v tom nejširším slova smyslu. Tím myslím zvláště na rodiny, které se snaží žít jako živá buňka církve. Velkoryse přijímají děti a vychovávají je v dobré lidi a křesťany, kteří jsou citliví k Božímu hlasu a touží žít jako přátelé Boží.

Rodina je prvním kněžským seminářem. Tam se kladou základy víry, tam se rozvíjejí osobnosti schopné žít pro druhé a jít za velkými ideály. Tam se učí lásce, která nehledá sebe a je věrná i za cenu oběti. K povinnostem křesťanských rodin patří výchova nových generací křesťanů. Projevem zodpovědnosti rodičů za společenství církve i rodičovskou hrdostí je touha vychovat děti tak, aby je Bůh mohl povolat k důvěrnému přátelství s Ježíšem a ke kněžské službě. Rodina by měla počítat s tím, že jedno dítě vychová pro Boha, i když mu nechá naprostou svobodu volby povolání. Vezmou-li rodiny svůj úkol vážně, pak nejen přibude kněží, ale uzdraví se i mnohé rodiny. Děkuji všem rodičům, kteří tak budují své rodiny.

Zvláště chci oslovit vás, mladí muži, kteří jste si někdy s myšlenkou na kněžství zahrávali, nebo máte touhu žít pro druhé, prohlubovat své přátelství s Ježíšem a pomáhat lidem na cestě spásy. Promluvte si s knězem o své životní cestě a hledejte spolu s ním, jestli Bůh nevolá také vás ke kněžství. Pokud byste viděli, že to může být vaše cesta, můžete u něj získat bližší informace o přihláškách. Také je možné navštívit Arcibiskupský kněžský seminář v Olomouci, kde se konají setkání pro ty, kteří o kněžském povolání uvažují.

S přáním radosti z Kristova přátelství každého z vás zdraví a všem ze srdce žehná
arcibiskup + Jan


Olomouc, Křtu Páně 2010

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu