Péče nemocničních kaplanů zase o něco lepší


Září 2014 je důležitým obdobím pro nemocniční kaplany v České republice. V sobotu 19. byl zahájen kurs celoživotního vzdělávání Nemocniční kaplan, který probíhá na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Ve dnech 29. září – 2. října potom na Velehradě proběhne setkání Katolické asociace nemocničních kaplanů.

Olomouc/Velehrad: V září zahájený kurz byl vytvořen členy Rady pro zdravotnictví České biskupské konference a Katolické asociace nemocničních kaplanů v České republice (KANK). Je určen primárně katolickým pastoračním asistentům ve zdravotnických a sociálních službách, kteří již v těchto službách na základě církevního pověření působí.

„Podstatnou součásti působení nemocničních kaplanů je být v nemocnici přítomen. Nejen tam přicházet na zavolání, ale být nablízku nemocným i lékařům a zdravotníkům. K lidské i křesťanské zralosti, která je předpokladem takové služby, patří samozřejmě i vzdělání. Magisterské teologické vzdělání budou nemocniční kaplani doplňovat z okruhů – medicína, etika ve zdravotnictví, religionistika, pastorace a spiritualita nemocných,“ představuje tuto vzdělávací aktivitu P. Bohumír Vitásek, biskupský delegát pro pastoraci nemocných olomoucké arcidiecéze.

Cílem kurzu je prohloubení vědomostí získaných pregraduálním studiem teologie ve specifické oblasti pastorace nemocných a osvojení nových poznatků a praktických dovedností, které jsou nezbytným předpokladem pro získání odborné způsobilosti nemocničního kaplana k vykonávání pastorační péče především v pobytových zařízeních zdravotnických a sociálních služeb. Má tedy dvě části: teologickou a medicínskou.

„Péče o nemocné byla vždy nedílnou součástí života a služby církve. Tito lidé byli ve středu pozornosti samotného Pána Ježíše. Mnohokrát čteme v Písmu, že viděl nemocné a bylo mu jich líto. Veden tímto soucítěním je uzdravoval a odpouštěl jim hříchy,“ říká k povaze nemocničního kaplanství P. Bohumír Vitásek.

10. podzimní setkání Katolické asociace nemocničních kaplanů pak hostí Velehrad. Akce tentokrát proběhne ve dnech 29. září – 2. října. Jde o vzdělávací setkání pastoračních pracovníků ve zdravotnických a sociálních službách.

Zahrnuje jednodenní duchovní obnovu a dvoudenní odborný program, věnovaný vybraným tématům z pastorace a spirituality nemocných a religionistiky. Více informací k této pravidelné akci pro kaplany naleznete na adrese kaplan-nemocnice.cz.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu