Pedagogové na Velehradě čerpali cyrilometodějskou inspiraci


V samém závěru podzimu, ve dnech 24. a 25. října, se na významném historickém místě Velehrad sešlo 90 pedagogů. Přijeli sem ze všech míst naší země, aby se nechali inspirovat svatými Cyrilem a Metodějem pro svou práci a mnozí i pro svůj život.

Velehrad: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a Stojanovým gymnáziem Velehrad pozvalo odborníky na cyrilometodějskou tématiku, aby přiblížili účastníkům semináře význam těchto osobností naší historie. Přednášky se konaly nejen v historické budově gymnázia, ale také v obnoveném domě svatých Cyrila a Metoděje, který je ukázkou toho, jak se místní římskokatolická farnost připravuje na význačné jubileum, které budeme slavit příští rok.

První den hovořil profesor Petr Piťha o potřebě obnovit především morální odkaz těchto světců a také o tom, že tato snaha musí vzejít zespodu a nelze čekat, že tento impuls přijde od našich politických představitelů. Viktor Krištof, producent připravovaného filmu a seriálu Apoštolové Slovanů, představil záměr projektu a nastínil, kdy a v jaké formě se můžeme těšit na tento film, který je připravován v koprodukci s Českou televizí.

Večer pokračoval program komentovanou prohlídkou baziliky s koncertem sboru Stojanova gymnázia, při kterém mohli pocítit účastníci i něco z duchovního odkazu slovanských věrozvěstů.

Druhý den docent Jaroslav Šebek všem přítomným osvětlil význam Velehradu v cyrilometodějské tradici našeho národa. Na jeho přednášku navázal ředitel Stojanova gymnázia Michal Hegr příkladem dobré praxe jejich školy, která připravila projekt o svatých Cyrilu a Metodějovi. Studenti prostřednictvím jimi připraveného projektu seznamují žáky základních škol v okolí Velehradu s těmito dvěma význačnými osobnostmi. Používají k tomu nejenom prezentace, ale také soutěž ve stylu televizního Riskuj a jiné pro žáky poutavé metody.

Na závěr dostali účastníci pozvánku k návštěvě Velehradu se svými žáky v příštím roce. Místní pastorační asistentky představily obsah tří výukových programů, které si budou moci školy objednat od března příštího roku na nově vzniklém informačním centru. Další možnosti pro školy nabízí archeoskanzen Modrá, který si pedagogové měli také možnost prohlédnout.

Věříme, že seminář byl pro všechny zúčastněné inspirací a dodal jim nové podněty pro jejich pedagogickou práci.

Helena Polcrová, Centrum pro školy Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu