Pěší pouť za umělecká povolání a za jejich duchovní rozměr


V neděli 26. července 2009 bude v kostele sv. Anny v Hoštejně zahájen 2. ročník Pěší pouti za umělecká povolání a za jejich duchovní rozměr. Tato pouť skončí týden na to, tedy 1. srpna, ve Zlatých Horách v kostele Panny Marie Pomocné.

Již v létě roku 2007 se 6 umělců vypravilo a zkušební ročník třídenní pouti z Kostelce na Hané, přes Konici a Jaroměřice do Moravské Třebové. Následující rok se již oficiálního prvního ročníku účastnilo 10 poutníků a šest dnů putovali z Rožnova, přes Radhošť, Valašské Meziříčí, Rajnochovice, Hostýn, Štípu až na Velehrad (více viz www.rapsodickedivadlo.cz).

Zahájení letošního ročníku je spojeno se Svatoanenskou poutí a připadá na neděli 26. července. Z Hoštejna skupina přibližně patnácti poutníků zamíří přes Zábřeh, Šumperk, Velké Losiny a Jeseník do Zlatých Hor, kde v sobotu 1. srpna svou cestu ukončí.
V průběhu pouti, stejně jako v předešlých dvou letech, bude každý den v cílových místech trasy sloužena mše svatá, ke které je přizvána široká veřejnost. Je také připraven doprovodný umělecký a kulturně vzdělávací program, který zahájí v neděli odpoledne svou promluvou o kultuře a umění v životě člověka profesor Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci P. Pavel Ambros a o týden později jej zakončí Mons. Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký, svým vyprávěním o poezii.

Tento týdenní doprovodný program je možný realizovat díky finanční podpoře Nadace ČEZ. Široká veřejnost bude moci svou účastí a dobrovolným vstupným podpořit místní občanská sdružení: Obnova kulturního dědictví údolí Desné a Příznivci kamenických a sochařských děl na Jesenicku.

Pouť za umělecká povolání a jejich duchovní rozměr zprostředkovává setkání lidí širokého spektra společnosti, ať už v samotné putující skupině, nebo s místními obyvateli či návštěvníky, ale i s těmi, kteří na pouť přijíždí se svými uměleckými a kulturními programy.
Celkový program poutě má za cíl účastníky motivovat ke kladení otázek jako: co je pravé umění, pravá krása a dobro? a zda-li je vůbec zapotřebí si takovéto otázky klást? Hledání odpovědí nás má vést k poznávání a pojmenovávání současné situace kultury v naší společnosti a také by mělo být jakousi inspirací pro náš život.

Program celé pouti je v příloze.

 

 

PřílohaVelikost
PLAKAT__pesi_pout_09.JPG715.04 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu