Postní almužnou vyjadřují věřící solidaritu s potřebnými


I letos budou mít věřící možnost zapojit se do tzv. postní almužny. Iniciativa Charity ČR probíhá již třetím rokem vždy od první neděle postní do Velikonoc, letos tedy od 13. března do 24. dubna. Postní almužna znamená dobrovolné zřeknutí se finančních prostředků ve prospěch potřebných lidí.

Praha: Lidé mohou vložit peněžní obnos za nejrůznější požitky, které se rozhodli během půstu si odřeknout, do tzv. postniček (papírových postních pokladniček). Takto získané prostředky poté církev prostřednictvím charity použije na pomoc potřebným. Podstatou je, že člověk do malé papírové schránky vloží obnos přibližně ve výši ceny požitku, který si odřekl. Do konce půstu věřící donesou almužnu – finanční prostředky ve schránkách – do kostela, kde ji odevzdají.

Finanční prostředky použije církev prostřednictvím charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Na spodní stranu papírové schránky mohou věřící napsat, jak nebo v čí prospěch by se mohla darovaná almužna použít. Pro celé území ČR bylo letos vytištěno celkem 80.000 papírových pokladniček, jež byly rozeslány do všech římskokatolických diecézí. Sbírky se letos poprvé zúčastní také Řeckokatolická charita. Sběr schránek se uskuteční až o 2. neděli velikonoční, 1. května, v kostelích olomoucké arcidiecéze budou ovšem křesťané schránky s postní almužnou odevzdávat již na Květnou neděli, tedy 17. dubna.

V roce 2009 se postní almužna uskutečnila pouze v brněnské a olomoucké diecézi a její výtěžek zde činil více než 3,4 milionu Kč. Biskupové Čech, Moravy a Slezska tuto akci podpořili na svém loňském plenárním zasedání, které se konalo ve dnech 19.-20. ledna 2010. Obdobné akce duchovní formace a doprovodného prožívání duchovní obnovy prostřednictvím staré postní praxe se pořádají již mnoho let v Polsku, Německu, Rakousku, v Anglii, Belgii a na Ukrajině.

Více informací se lze dozvědět na stránkách almužny: www.postnialmuzna.cz

Jan Oulík, Charita ČR

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu