Pracovní dokument k biskupské synodě byl zveřejněn v češtině


Mimořádné shromáždění biskupské synody, které se bude konat ve dnech 5.–19. října 2014 v Římě, se bude věnovat rodině. Publikujeme přípravný pracovní dokument, tzv. Instrumentum laboris, který mj. poskytuje obraz o dnešní situaci rodin.

Praha: Tzv. Instrumentum laboris, přípravný pracovní dokument pro nadcházející generální shromáždění biskupské synody o rodině, obsahuje a shrnuje výsledky dotazníku, který v prosinci loňského roku rozeslal Vatikán biskupským konferencím. Podle generálního sekretáře synody, kardinála Lorenza Baldisseriho, text „poskytuje široký, i když nikoli vyčerpávající obraz o situaci dnešní rodiny, o jejích problémech a o reflexích, které vyvolává.“

Dokument je rozdělen na tři části, které přejímají osm témat navržených v dotazníku. „První část se věnuje evangeliu a rodině: Božímu záměru a povolání osoby v Kristu, kvalitě poznání a přijetí biblického zjevení a dokumentů církevního magisteria, včetně těžkostí, mezi jiným i problémům s pochopením přirozeného zákona. Druhá část pojednává o různých otázkách pastorace rodin, o výzvách, jež s ní souvisejí, a o obtížných situacích. Třetí část se věnuje otevřenosti k životu a odpovědnosti rodičů za výchovu i tomu, co charakterizuje manželství mezi mužem a ženou, se zvláštním důrazem na současné pastorační situace,“ píše kardinál Baldisseri v úvodu.

Jednotlivá témata mohou nyní biskupské konference dále promýšlet, zejména v kontextu své země. Úkolem mimořádného shromáždění synody, které proběhne v Římě ve dnech 5.–19. října 2014, bude zhodnotit a prohloubit údaje pocházející z různých částí světa.

Výsledkem mimořádného shromáždění bude nový pracovní dokument, opět nazvaný Instrumentum laboris. Ten bude sloužit jako pracovní materiál pro řádné shromáždění synody, jež se bude konat na podzim roku 2015. Zde budou již navrženy vhodné pastorační linie. Následně bude papeži Františkovi předložen závěrečný dokument.

Biskupská synoda je trvalá instituce ustavená papežem Pavlem VI. v roce 1965. Sbor biskupů zvolených z různých částí světa má během řádných či mimořádných shromáždění poskytovat rady papeži v otázkách života církve. Minulé tři synody se věnovaly Africe, Střednímu východu a nové evangelizaci.

Tématem mimořádného shromáždění, které se bude konat v říjnu 2014, jsou Pastorační výzvy rodiny v kontextu nové evangelizace. Zástupcem ČBK zde bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Ondřej Mléčka, Tiskové středisko ČBK

 

PřílohaVelikost
Synoda o rodině 2014 - Instrumentum laboris (pdf)615.48 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu