Před 25 lety byli jmenováni noví pomocní biskupové pro Olomouc


Čtvrt století uplyne dnes (17. března 2015) od okamžiku, kdy Svatý stolec zveřejnil jména nově jmenovaných pomocných biskupů olomoucké arcidiecéze. V pohnuté době po pádu komunistického režimu se jimi stali Jan Graubner, dnešní arcibiskup, a Josef Hrdlička. Biskupské svěcení přijali oba 7. dubna 1990.

Olomouc: Na okamžik, kdy se od svého předchůdce arcibiskupa Františka Vaňáka o návrhu na své jmenování pomocným biskupem dozvěděl, vzpomíná dnes arcibiskup Jan Graubner takto: „Koncem února 1990 mě arcibiskup Vaňák pozval a položil mi stručnou otázku: ‚Svatý otec vás chce jmenovat pomocným biskupem. Přijmete?‘ Namítal jsem, že na to nemám. Nedal se odradit a pokračoval: ‚Já se neptám, jestli na to máte, ale jestli poslechnete Svatého otce.‘ Potvrdil jsem, že poslušnost jsem slíbil. ‚No, tak můžeme napsat do Říma, že přijímáte.‘ A již 7. dubna jsem spolu s Mons. Josefem Hrdličkou od něj přijal biskupské svěcení.“

Téměř každý den byl podle arcibiskupa Graubnera v této době obnovy církevního života po pádu komunistického režimu nabit převratnými událostmi. „Koncem dubna jsme už na Velehradě prožívali velkou událost první papežské návštěvy v postkomunistické zemi od pádu železné opony. Mezi priority patřilo obnovení kněžského semináře a teologické fakulty v Olomouci, církevního gymnázia v Kroměříži a kanonizace bl. Jana Sarkandra,“ vyjmenovává. Během prvních dvou let došlo také k velké reorganizaci diecéze, do Olomouce zavítala Matka Tereza a v rámci kurie vznikla pastorační centra. První fázi návratu do normálních poměrů ukončila o půl druhého roku později smrt arcibiskupa Vaňáka, jehož nástupcem byl pak v listopadu 1992 jmenován právě Jan Graubner.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu