Před 25 lety navštívila Olomouc Matka Tereza


Historická událost, která zanechala hlubokou stopu ve všech účastnících a zároveň byla požehnáním pro rozvoj aktivit v sociální oblasti – tak hodnotí návštěvu Matky Terezy v Olomouci hlavní organizátor Josef Kořenek. Světoznámá indická řeholnice albánského původu zavítala na Moravu 17. května 1990.

Olomouc: Během jednodenní návštěvy Olomouce, do níž Matka Tereza přiletěla vrtulníkem ministerstva vnitra v rámci svého pobytu v tehdejším Československu, navštívila zakladatelka řádu Misionářek lásky katedrálu. Setkala se zde nejen s tehdejším olomouckým arcibiskupem Františkem Vaňákem, na jehož pozvání město navštívila, ale také se zástupem věřících a dalších lidí, kteří prostorný dóm zcela zaplnili. V katedrále přednesla Matka Tereza své poselství o postoji k chudým a poté přešla na nedalekou faru, kde ji provázel farář katedrální farnosti dr. P. Leopold Dýmal.

Jak vzpomíná hlavní organizátor této události a tehdejší student Josef Kořenek, základy této návštěvy byly položeny ještě za socialismu. „Vyměnil jsem si tehdy s Matkou Terezou několik dopisů, jejichž obsahem byla otázka možnosti působení sester Matky Terezy v tehdejším Československu,“ říká Kořenek. S obsahem dopisů prý posléze seznámil i arcibiskupa Vaňáka, který chtěl indickou řeholnici do své diecéze pozvat.

„Když jsme se dozvěděli, že Matka Tereza je právě v Čadci na Slovensku, pan arcibiskup Vaňák mne pověřil, abych se za ní s naší dosavadní korespondencí vypravil a nabídl jí setkání v Olomouci,“ říká Kořenek, který zde ve stejné době zakládal Vysokoškolské katolické hnutí.

Do Čadce se vypravil společně se světícím biskupem Josefem Hrdličkou. „S Matkou Terezou a dalšími asi třemi sestrami jsme se nejprve společně modlili. Matka Tereza si pak prohlédla naši korespondenci, pokývala hlavou a začali jsme prakticky řešit, kdy se může v Olomouci zastavit,“ ohlíží se za čtvrt století starou událostí Kořenek.

Jednalo se podle něj o jednu z největších akcí té doby, na níž se zásadním způsobem podíleli studenti. „Návštěva byla připravovaná doslova ze dne na den, po nocích jsme vyráběli plakáty, letáčky i velké postery, aby olomoučtí obyvatelé i studenti o návštěvě věděli a mohli se jít osobně s Matkou Terezou pozdravit a setkat. Dómský farář P. Dýmal mě ve všech krocích podporoval a sestrám také nabídl část prostor,“ vzpomíná Kořenek a uzavírá: „Tato historická návštěva blahoslavené Matky Terezy nejen zanechala hlubokou stopu ve všech, kteří se s ní mohli setkat, ale domnívám se, že to bylo požehnání pro rozvoj dalších aktivit na sociálním poli v Olomouci.“

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu