Před zahájením sezóny Otevřených bran byli proškoleni průvodci


Na aspekty potřebné pro kvalitní výkon průvodcovské služby bylo zaměřeno školení, které ve Zlíně uspořádal Krajský úřad Zlínského kraje před začátkem letošní sezony Otevřených bran. Ta bude slavnostně zahájena 1. května 2018 v 15.00 na Provodově.

„V projektu, který letos běží desátým rokem, je zapojeno 29 kostelů a přibližně 140 průvodců. Jednou za dva roky pořádáme školení, které je koncipováno tak, aby se zcela noví průvodci seznámili s odbornými záležitostmi a zároveň aby těm, kdo v kostele třeba léta nebyli, pomohli překonat ostych. Průvodce by měl citlivě odhadnout, co návštěvník potřebuje, co hledá: Zdali je to chvíle ztišení před ruchem světa, anebo třeba jen stín před horkým letním sluncem,“ řekl radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

O psychologii průvodce a návštěvníka přednášel P. Daniel Vícha, který zdůraznil, že je zásadní rozdíl mezi provázením v běžných historických objektech, jako jsou např. hrady či zámky, a v objektech sakrálních. „Zde se zprostředkovává setkání s posvátnem,“ vyjádřil se kněz. Průvodcovství podle něj není pouhá brigáda a možnost přivýdělku, ale je to služba, která vyžaduje srdce člověka. Je však také zapotřebí vést návštěvníky k úctě vůči místu, kde se nacházejí. Samozřejmostí při vstupu do chrámu by např. mělo být vypnout nebo ztišit mobil, případně – u mužů – sundat z hlavy čepici.

Na téma Patrocinium kostela a příběhy v provázení hovořil P. Pavel Macura. O hodnotě sakrální architektury přednášel odborník na památkovou péči z krajského úřadu Aleš Naňák a pozornost byla věnována také bezpečnostním aspektům. Čemu mají průvodci věnovat pozornost, vysvětlili přítomným zástupci Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Zlínský kraj se ze 40 procent také podílí na proplácení finančních odměn průvodců, ročně se tato částka pohybuje okolo 430 tisíc korun. Šedesát procent prostředků na platy průvodců dávají města a obce zapojené do Otevřených bran. Sezona trvá od května do září a prohlídky jsou organizovány buď v celotýdenním, nebo víkendovém provozu.

Helena Mráčková, Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu