Představitelé církví a náboženských společností píší politikům


Předsedové České biskupské konference (ČBK), Ekumenické rady církví (ERC) a Federace židovských obcí (FŽO) zaslali v pátek 31. srpna 2012 dopisy prezidentu Václavu Klausovi a premiéru Petru Nečasovi. Věnují se v nich pokračujícímu legislativnímu procesu zákona o majetkovém narovnání a oba politiky mimo jiné ujišťují, že nedojde k aktivitám, které by jakkoli zpochybnily hranici 25. února 1948.

Praha: Ve svém dopise prezidentovi republiky Václavu Klausovi představitelé církví a náboženských společností připomínají, že zákon o majetkovém narovnání se ze senátu vrací do poslanecké sněmovny „k hlasování, které by mohlo uvést v život při kladném výsledku léta odkládané řešení, na němž se dohodla vláda této země a všechny zúčastněné církve a náboženské společnosti. Neschválení tohoto zákona by bylo promarněním příležitosti k vzájemné dohodě patrně na řadu dalších let.“ Prosí také prezidenta, aby v případě schválení zmíněný zákon podepsal, a ujišťují ho, že ze strany církví a náboženských společností zákon nikdy nebude interpretován tak, aby prolamoval hranici 25. února 1948. Plné znění dopisu, který za Českou biskupskou konferenci podepsal její předseda kardinál Dominik Duka, za Ekumenickou radu církví předseda Joel Ruml a za Federaci židovských obcí předseda Jiří Daníček, je k dispozici na tomto místě.

Také ve druhém dopise, jehož adresátem je premiér Petr Nečas, ujišťují zmínění náboženští představitelé předsedu vlády, že „ze strany církví a náboženských společností nedojde k žádným aktivitám, které by jakkoli tuto hranici v zákoně uvedenou zpochybnily.“ Jasným signálem společných postojů je podle nich prohlášení Federace židovských obcí, která nepovažuje za nezbytné, aby se prostřednictvím tohoto zákona řešila otázka arizovaného majetku, jenž nebyl vrácen a je dosud v držení státu. „Obavy pana prezidenta Václava Klause a jeho snahu o jasné vyjádření chápeme, protože do značné míry interpretují obavy našich spoluobčanů, kteří nejsou detailně informováni o celém problému,“ dodávají předsedové církevních a náboženských sdružení a v závěru také premiérovi děkují za vytrvalost při plnění programového prohlášení vlády v otázce nalezení nových vztahů státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Plné znění dopisu je k dispozici na tomto místě.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu