Přehled letošních slavností na poutních místech olomoucké arcidiecéze


I když je do začátku poutní sezóny ještě daleko a pozvánka k cestování nezní v sychravém počasí příliš lákavě, už teď je možné si začít plánovat návštěvy nejvýznamnějších poutních chrámů olomoucké arcidiecéze v letošním roce. Všechna místa však otužilé poutníky vítají i v zimním období – například na Velehradě se v následujícím měsíci budou konat hned dvě poutě.

Olomouc: Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně prochází v tyto dny rekonstrukcí – koncem loňského roku v ní byla odstraněna dlažba a do podlahy položeno nové topení, v současnosti se v celém prostoru kostela pokládá dlažba nová. Všechny pravidelné bohoslužby probíhají proto v kapli sv. Josefa. První hostýnskou poutí bude v neděli 20. března svatojosefská pouť mužů. Poslední dubnový den proběhne na Hostýně hasičská pouť a v neděli 1. května bude poutní sezóna zahájena pontifikální mší svatou. V průběhu jara a léta se pak v bazilice sejdou např. včelaři, podnikatelé, pracovníci rozhlasu a televize, zrakově postižení, pedagogové či vězňové totalitních režimů. Hlavní pouť se bude konat v neděli 14. srpna, poutní sezóna na Svatém Hostýně skončí svatohubertskou poutí v sobotu 15. října.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě přivítá první poutníky už za necelé dva týdny – v neděli 23. ledna, v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů, zde proběhne pouť k Panně Marii, Matce jednoty. V polovině února se zde uskuteční pouť k výročí úmrtí sv. Cyrila (zemřel 14. února 869). Od března až do listopadu se ve velehradské bazilice budou také scházet věřící jednotlivých děkanátů olomoucké arcidiecéze k modlitbám za obnovu rodin a duchovní povolání, tyto poutě začínají vždy v sobotu v 16.00 hodin. Hlavní pouť se na Velehradě koná 5. července, kdy zde budou mši svatou slavit biskupové Čech, Moravy a Slezska.

Úplný seznam poutních slavnosti na Velehradě i na Svatém Hostýne pro rok 2011 naleznete v příloze tohoto článku.

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce bude první poutí letošní sezóny pouť skautů v sobotu 16. dubna. V neděli 15. května zde proběhne pouť rodin, 21. srpna se budou konat odpustkové slavnosti a v sobotu 17. září se na Svatém Kopečku uskuteční romská pouť. Další program poutních slavností v bazilice bude ještě upřesněn.

 

PřílohaVelikost
Poute_2011_-_Hostyn.doc56.5 KB
Poute_2011_-_Velehrad.doc52 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu