Přes Haiti se přehnala bouře, Arcidiecézní charita tam má partnery


Tropické bouři Erika čelili v noci na sobotu 29. srpna 2015 obyvatelé Haiti. Prudké deště, které bouři provázely, údajně zasáhly nejvíce hlavní město Port au Prince. Záplavy neminuly ani Gonaives, kde dlouhodobě působí Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO).

Olomouc / Gonaives (Haiti): V sobotu Haiti hlásila záplavy na třech místech, jedním z nich je Gonaives, kde přes své partnery pomáhá Arcidiecézní charita Olomouc. „Gonaives leží v zátoce a obklopují ho z jedné strany hory a z druhé moře, takže pokud přijde hurikán nebo bouře, město většinou vytopí,“ přiblížila humanitární pracovnice Kristýna Lungová. Ta se do této části Haiti vydává každý rok osobně. Na další pracovní cestu tam zamíří začátkem září.

V sobotu se tak snažila navázat spojení s misionářskými sestrami, které působí v gonaivském centru pro podvyživené a postižené Haiťany. Charita s nimi spolupracuje už delší dobu. „Spojení se mi podařilo navázat až kolem 21 hodin našeho času. Sestry se na tropickou bouři připravily den předem. Uklidily všechno, co by mohl silný vítr odnést a co by mohlo způsobit škody na majetku. Pak se přihnala velká vichřice. Gonaives však minuly prudké deště, které ničily především v hlavním haitském městě. Malou část Gonaives tak zaplavilo pouze moře, situace je tam dobrá,“ popsala Lungová s tím, že Gonaives naopak už několik měsíců sužuje sucho a tamní obyvatelé déšť vyhlížejí. Samotné centrum ani nová škola při vichřici poškozeny nebyly. Jsou totiž postavené tak, aby silné bouře, hurikány i zemětřesení vydržely.

Předtím než Erika v Gonaives udeřila, muselo být z tamní věznice evakuováno 254 vězňů.

Tropická bouře však nejvíc zasáhla hlavní město Port au Prince. Nejméně tři lidé se tam zranili po zřícení jednoho z domů.

O lidi v nouzi by mělo být postaráno ve zhruba dvou tisících útočištích, které haitská vláda otevřela v deseti departementech země. Tato útočiště jsou údajně vybavena základními sanitárními potřebami a zásobami potravin, pojmou přes 47 tisíc osob.

Podle Lungové udeřila tropická bouře Erika na Haiti s menší intenzitou. „Bouře ztratila na síle v horách v Dominikánské republice,“ dodala.

Dvoučlenná výprava z Arcidiecézní charity Olomouc odjede na Haiti začátkem září. Cílem její cesty je začít rozšiřovat zdravotní péči do odlehlé vesnice Baie-de-Henne a pracovat na úspěšně rozjetých projektech, jako je třeba Adopce na dálku, Postavme střechu nad hlavou a další.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu