Příběh sochy: na Velehradě se otevírá dlouhodobá výstava Otmara Olivy


Měsíc před cyrilometodějskou poutí zahájí obec Velehrad tříletou výstavní expozici o sochaři Otmaru Olivovi, který zde žije a více než tři desetiletí tvoří ve svém ateliéru. V prostorech Turistického centra Velehrad se návštěvníci od 3. června 2016 budou moci seznámit nejen s jeho uměleckým dílem, ale také s důležitými momenty poutního místa, se kterým je jeho tvorba nerozlučně spjata.

„O výstavě jsme přemýšleli už několik let a myšlenka se stala aktuální pokaždé, když u nás doma zazvonili návštěvníci Velehradu s tím, že by rádi viděli sochařův ateliér,“ říká umělcův syn a jeden z organizátorů výstavy Ondřej Oliva a pokračuje: „Z rozsáhlého díla jsme vybrali ta, která co nejlépe zachycují široký záběr jeho tvorby. Přednost jsme pak dali sochám, které mají vztah k Velehradu, které jsou pro dnešního člověka nejaktuálnější a zároveň vydávají svědectví o časech minulých i současných. Vystavená díla pocházejí ze soukromých sbírek, ze sochařova velehradského ateliéru a také z galerií.“

To, že jsou součástí realizačního týmu společně s odborníky i členové Olivovy rodiny, není náhoda. Velehrad chce totiž sochaře představit nejen z pohledu kunsthistorického a teologického, ale také v kontextu každodenního života a doby, tedy nejen v ateliéru, ale také v rodině, uprostřed přátel nebo na vrcholcích hor.

Společně s dvěma desítkami plastik bude součástí expozice i dosavadní životní příběh sochaře a jednoho z jeho prvních děl, a to oltáře velehradské baziliky z roku 1985. Za pomoci videoprezentací se návštěvníci seznámí i se složitým procesem vzniku uměleckého díla od prvního nápadu až po konečnou realizaci z bronzu.

„Jsem velmi rád, že můžeme na Velehradě vytvořit prostor, v němž se lidé budou moci přímo seznámit s dílem Otmara Olivy nejen proto, že sochař je s Velehradem bytostně spjat. Podílet se na přípravě výstavy sochaře, jehož dílo a myšlenkový náboj oslovuje lidi nejen v regionu, v naší republice, ale i v jiných zemích, je pro nás velkou ctí,“ říká starosta Velehradu Aleš Mergental.

Sochař Otmar Oliva k tomu dodává: „Jsem vděčný obci Velehrad, své rodině a přátelům za možnost mou tvorbu na Velehradě takto prezentovat. Jedná se o dílo tak jako tak společné, formované dobou, místem a okolnostmi života, ze kterých se zkrátka nedá vyzout.“

Výstava potrvá až do prosince 2019 a záštitu nad ní převzala Michaela Šojdrová, místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu. Organizátoři doufají, že představí nejen dílo jednoho z nejvýznamnějších evropských umělců současnosti, ale také především mladším generacím přiblíží období totality a revoluce tak, aby smutná minulost neupadla v zapomnění.

Tereza Olivová

Videopozvánka: zde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu