Přibývá lidí využívajících služby nocleháren. Charita je připravena na zimu


Ačkoliv letošní zima zatím doposud připomínala spíše jarní období, noclehárny v Charitě Olomouc jsou už od září téměř každý den plné. Středisko Samaritán eviduje v pořadníku až 100 žádostí o službu Azylový dům, a to i přes skutečnost, že letos nově otevřený Domov sv. Anežky na Svatém Kopečku zčásti odlehčil počtu potřebných lidí bez zázemí. Charita Olomouc vyhlásila sbírku Krajíc chleba pro chudé a sbírku spacích pytlů, karimatek a dek.

Terénní pracovníci zaznamenali zvýšenou poptávku po spacích pytlích. „Před příchodem mrazů se zaměřujeme zvláště na duševně a fyzicky nemocné klienty, zjišťujeme, v jakém jsou stavu a zda jsou vybaveni pro případ, že udeří mrazy,“ sděluje Veronika Machálková, koordinátorka terénního programu Charity Olomouc. Sbírka spacích pytlů, stanů a dek, které mohou dárci nosit na Charitu až do konce února, má pomoci právě lidem, kteří přebývají pod provizorními přístřešky, jako jsou squaty, zahradní chatky či opuštěná stavení.

Denní centrum zahájilo zimní provoz již začátkem listopadu víkendovým výdejem stravy. S prvním prosincovým dnem se rovněž otevřou prostory nízkoprahového denního centra lidem, kteří se z kapacitních důvodů již nedostanou na noclehárnu. Lidem bez domova se tak dostane během zimy možnosti přečkat noc v teple včetně poradenství sociálních pracovníků.

V ordinaci pro lidi bez domova očekávají nárůst nemocných s první výraznou změnou počasí: „Ze zkušenosti víme, že v okamžiku, kdy se ochladí, začne počet nemocných bez domova narůstat,“ vysvětluje zdravotní sestra Helena Mikušková a dodává: „Překvapuje mě, že nyní ošetřujeme spíše mladší ročníky. Zčásti to může být odlivem starších nemocných a nesoběstačných lidí, kteří nalezli zázemí v novém domově s pečovatelskou službou na Svatém Kopečku, a zčásti, obávám se, i častým úmrtím našich klientů.“

Domov sv. Anežky na Svatém Kopečku s kapacitou 30 lůžek, je již od svého vzniku začátkem roku plně obsazen. „Žádosti nám stále přibývají, a to zejména z různých léčeben či azylových domů. Jedná se o osoby, u nichž se zhoršil zdravotní stav, a potřebují dopomoci s péčí. Mnozí nemají podporu rodiny či blízkých, jsou omezeni či zbaveni svéprávnosti, zatíženi psychickými potížemi nebo trpí nějakou závislostí,“ přibližuje koordinátorka domova Alžběta Kučerová. Posláním Domova sv. Anežky je nabídnout podporu a pomoc osobám, které se ocitly bez přístřeší, a jejich zdravotní stav vyžaduje péči druhé osoby.

O letošních vánočních svátcích Charita počítá s navýšením množství vánočních balíčků i štědrovečerních porcí. „Loni jsme vydali kolem 230 porcí, letos plánujeme přibližně o 80 balíčků i porcí řízku s bramborovým salátem více než v loňském roce. Za tím účelem vyhlašujeme sbírku Krajíc chleba pro chudé,“ sděluje vedoucí Centra materiální pomoci Barbora Cigánková. V loňském roce dárci věnovali více než 50 kg cukroví a pomohli tak zajistit 230 štědrovečerních porcí a 270 vánočních balíčků. Sbírka potrvá až do 24. prosince.

Eva Štefková, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu