Přijďte se občerstvit ke studni


„Bože, ty všem věcem, jež by nevznikly ze sebe samých, dáváš život. Bože, ty jsi z ničeho stvořil tento svět, na jehož úchvatnou krásu všechny oči patří.“ Nejen slova sv. Augustina, ale i slova sv. Pavla, sv. Františka z Asissi a kardinála Tomáše Špidlíka byla pronesena v modlitbě za umělce v kapli sv. Stanislava v olomoucké katedrále sv. Václava, když zde byla v pondělí 4. října zahájena další série Setkávání u studny pro akademický rok 2010/2011.

Olomouc: Stejně jako na jaře tohoto roku pokračovala Setkání u studny v kavárně Amadeus, která se nachází v areálu Arcidiecézního muzea Olomouc. V příjemném podzemním prostoru pod historickou kamennou klenbou, po níž krátký čas také chodil šestiletý W. A. Mozart, byl nabídnut další občerstvující doušek ze studny umění. Anička Lexmaulová, studentka oboru filmová věda na UP v Olomouci, vybrala a představila krátkometrážní animovaný film Mr. Pascal (1979) od britské autorky Alison de Vere, který obdržel cenu Grand Prix na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Annecy (1979). Autorce se podařilo do 7 minut času vměstnat hutný a hluboký příběh v obrazu a hudbě, kterému nechybí laskavost, humor a naděje. Pan Pascal, uvězněn v samotě, pohroužený do smutku a tesknoty po své zesnulé manželce, při pohledu na Kristovy probodnuté ruce a nohy je náhle přemožen silným soucitem vůči jeho bolesti a udělá vše proto, aby mu v jeho trýzni ulevil. V intenzivní snaze Kristu pomoci poznenáhlu vystupuje ze své samoty a je obklopen lidmi a naplněn radosti. Krátký, ale o to silnější příběh pana Pascala byl velmi inspirujícím zahájením Setkávání u studny v tomto školním roce.

A co vlastně nabízí projekt Setkání u studny, jaký je jeho cíl a komu je určen? Toto zastavení na konci všedního dne nabízí krátké a neformální setkání s uměleckým slovem, hudbou a obrazem. Zván je každý, kdo se potřebuje nadechnout a touží občerstvit svou duši. Cílem je modlitba za umělce, ale i za každého člověka, za otevření se daru umění. Tato forma modlitby tak v průběhu akademického roku doplňuje týdenní Pěší pouť za umělce, probíhající vždy na konci července.

Setkání u studny jsou určena širokému spektru společnosti. Měla by být dobrou příležitosti pro studenty středních a vysokých škol a vůbec všechny mladé lidi, aby na základě své zkušenosti poznávali jaké nezastupitelné místo má umění v životě společnosti. Výkonní umělci si zde zase mohou lépe ujasňovat, čemu jejich tvorba slouží, jestli vůbec má něčemu či někomu sloužit a zda umělec by měl přijímat osobní zodpovědnost za svou uměleckou činnost a tvorbu.

A čím nás Setkání u studny občerství v listopadu a v prosinci? Následující „Studna“ připadá na pondělek 1. listopadu a začátek první části je už v 16 hod. V kavárně Amadeus se uskuteční komentovaná projekce dvou animovaných filmů, a to kanadského snímku režiséra Féderica Blacka Muž, který sázel stromy a anglického snímku režisérky Alison de Vere Mr. Pascal. Tento odpolední program je určen i pro naše handicapované spoluobčany, připoutané na vozík, z olomouckého spolku Trand. Po slavnostní mši svaté v katedrále sv. Václava bude pokračovat program opět v kavárně Amadeus, kde se představí začínající dívčí smyčcové trio.

Mikulášské Setkání u studny v pondělí 6. prosince nabídne v 18 hod v katedrále sv. Václava adventní texty z Písma doprovázené varhanní improvizací Karla Martínka, na které naváže další program od 19 hod. v kavárně Amadeus. Upřesnění nebo změny programu a přesné začátky najdete na webových stánkách www.rapsodickedivadlo.cz.

Hlavními organizátory Setkání u studny jsou Rapsodické divadlo, Arcibiskupství olomoucké a farnost sv. Václava v Olomouci.

Martina Pavlíková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu