Připojte se k petici na podporu čínských křesťanů, po návratu domů jim hrozí mučení


Pouze osm žadatelů ze skupiny několika desítek čínských křesťanů získalo v ČR politický azyl. Ministerstvo vnitra odmítlo 70 žádostí, přičemž neúspěšní žadatelé mohou zatím legálně zůstat v ČR až do doby, než o nich pravomocně rozhodnou soudy. Pokud se ale budou muset vrátit zpět do Číny, hrozí jim vážné perzekuce ze strany čínských úřadů. Na jejich podporu se lze přidat k modlitební iniciativě nebo podepsat otevřený dopis předsedům obou komor Parlamentu ČR.

„Byli jsme sledováni, jelikož čínská vláda je proti náboženství, a tak naše aktivity nahlašovali úřadům. V takovém prostředí jsem vyrůstala odmalička. Dvakrát mě zatkli. Nezbylo mi tedy než odejít. Nemohu se vrátit do Číny. V Číně se útlak proti věřícím neustále stupňuje, nedávno dokonce vyhodili jeden kostel do povětří, i když do té doby patřil mezi legální. Takže pokud bych se vrátila do Číny, určitě by mě zatkli, mučili a odsoudili. Nepřežila bych,“ řekla jedna z čínských křesťanek pod podmínkou anonymity v pořadu Reportéři ČT.

Amnesty International uvádí, že Čína pečlivě monitoruje své občany, kteří jsou v zahraničí. Jako vlastizrádce bere ty, kteří v jiné zemi kritizují režim – třeba tím, že požádají o azyl. Například i etničtí Ujgurové, jejichž náboženstvím je islám, čelili po nucených návratech do Číny zatýkání, mučení a obvinění ze „zrady rodné země“. Fakt, že lidé žádají v zahraničí o azyl, bere čínská vláda jako důvod k obvinění z trestného činu nebo pokusu o něj.

Podle některých odhadů žijí v Čínské lidové republice až desítky milionů křesťanů, přičemž jejich pronásledování trvá nepřetržitě od roku 1949. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další křesťanské církve čínský režim potírá.

K respektování lidských práv vyzval před dvěma lety čínského prezidenta i kardinál Dominik Duka OP, který mu předal dopis, ve kterém mimo jiné píše, že návrat náboženské svobody v Číně není možný bez respektování občanských a lidských práv. „Jako představitel římskokatolické církve nemohu nevidět osud bratří a sester naší církve v Čínské lidové republice. Pronásledování čínských věřících bylo mnohem krutější a bolestnější, než bylo za komunistického režimu u nás. Tak jako mně nikdy nebyl lhostejný osud kardinála Berana, nemůže mně být lhostejný ani osud kardinála Kunga,“ řekl kardinál Duka k předání dopisu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Česká biskupská konference (ČBK) vyzvala minulý týden ke spravedlivému vyřešení situace skupiny čínských křesťanů, kteří žádají v ČR o azyl, a také k modlitbě v neděli 11. března. Prohlášení na podporu vydali také zástupci Ekumenické rady církví či Českobratrské církve evangelické.

Další lidé, kterým situace čínských křesťanů není lhostejná, sepsali otevřený dopis předsedům obou komor Parlamentu ČR. „Apelujeme na vás, my, občané České republiky, věřící i nevěřící, abyste trvali na tom, že naše země patří mezi světové bezpečné země, které v případě nedostatku důkazů, ale při vysoké pravděpodobnosti existenčního ohrožení, žadatele o azyl ochrání,“ píše se v něm mimo jiné. Připojit pod text svůj podpis přitom může každý, lze to učinit na tomto místě. Stále se je také možné připojit k modlitební iniciativě skrze Modlitby 24/7. (Reportáž z průběhu jednoho takového modlitebního setkání v Olomouci lze najít na webu Českého rozhlasu.)

S využitím textu na www.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu