Přípravy cyrilometodějských oslav ve Zlínském kraji jdou do finále


Tisková konference k průběhu oslav 1 150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu se dnes (22. března 2013) uskutečnila v sídle Zlínského kraje. Jak se Zlínský kraj chystá na událost, která vyvrcholí 5. července na Velehradě, novinářům přiblížili hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, generální vikář Arcibiskupství olomouckého Mons. Josef Nuzík, starosta obce Velehrad Stanislav Gregůrek, koordinátor Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek a vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Pavel Macura, jenž je zároveň sekretářem Národní komise k přípravám jubilea.

Zlín: Přítomen byl také krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof a zástupci kulturních organizací, které jsou do oslav jubilea zapojené svými vzdělávacími programy a dalšími aktivitami. „Oslavy jubilea přivedou do Zlínského kraje desítky tisíc návštěvníků, poutníků a pochopitelně také nejvyšší představitele státu, církve, akademického světa, neziskových organizací a mnoho hostů z domova i ze zahraničí. Proto se chceme této výjimečné události kulturního a společenského života evropského významu ujmout se zodpovědností, kterou si jako ‚hostitelé‘ uvědomujeme, abychom zajistili opravdu důstojné připomenutí tak významného data. Zároveň chceme při této příležitosti ukázat, že jsme krajem, který má i v mnoha dalších směrech co nabídnout,“ řekl hejtman Stanislav Mišák. „Všechno samozřejmě zdaleka nespočívá jen na bedrech kraje, na jubileum se velmi intenzivně připravuje církev v rámci svého duchovního programu, velkou tíhu zodpovědnosti nese obec a farnost Velehrad, další města a obce v prostoru kolem Velehradu, řada muzeí, škol a dalších institucí. Avšak při zahájení příprav, které začaly už před lety, jsme měli snahu mnoho věcí sami iniciovat a rozběhnout. To se podařilo a teď je třeba se všemi dalšími zainteresovanými stranami koordinovat vzájemné aktivity a zavčasu řešit i záležitosti vyloženě technicko-organizační, aby byl zajištěn i bezpečný průběh oslav,“ dodal hejtman.

Zlínský kraj jako iniciátor projektu Velehrad 2013 zastřešuje velké množství vzdělávacích a kulturních aktivit pořádaných při příležitosti cyrilometodějského jubilea pro nejširší veřejnost – většinou příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje i dalšími partnery. Kraj je také významným donátorem těchto akcí. Kraj rovněž uspořádal soutěž na vizuální značku oslav, která je nyní univerzálně používána i na úrovni celostátní.

Arcibiskupství olomoucké na tiskové konferenci zastupoval generální vikář Mons. Josef Nuzík. „Všechny duchovní aktivity, které Velehrad v tomto jubilejním roce nabízí při konferencích, poutích a setkáních, chtějí poukázat na to, co je pro náš život podstatné – totiž na jakési kořeny, z nichž by měl čerpat i dnešní člověk. Těmito kořeny jsou Bůh, víra, Bible a řád života,“ vyjádřil se Mons. Josef Nuzík.

Starosta obce Velehrad řeší v současné době především organizační záležitosti spojené s přílivem návštěvníků: „Očekáváme, že na velehradskou pouť přijede letos minimálně třikrát víc lidí, než obvykle, takže se snažíme ve spolupráci s panem starostou Bazalou zajistit dostatek parkovacích míst i na katastru Starého Města, kde byly už v minulých letech vyčleněné plochy k parkování. Samozřejmě s ohledem na nárůst návštěvníků musíme zaručit dostatečnou kapacitu kyvadlové dopravy, ale také lékařské služby, zdravotního zázemí i stánků s občerstvením,“ konstatoval starosta Velehradu Stanislav Gregůrek a dodal: „Budeme apelovat, aby návštěvníci využili k dopravě na Velehrad také cyklostezek.“

Konkrétní aktivity, které vznikají v souvislosti s cyrilometodějským výročím, představil novinářům vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Pavel Macura: „Všechny akce, ať již kulturního, vzdělávacího či duchovního zaměření, které se konají jak na úrovni celonárodní, tak na úrovni krajské, jsou zařazovány do přehledného kalendáře. Ten je zveřejněn na webu www.velehrad.eu,“ sdělil Pavel Macura. Současně informoval, že 5. dubna v 17.00 hodin bude v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě slavnostně představena trojdílná populárně naučná publikace „Pravdivý příběh Konstantina a Metoděje“, kterou díky dotaci Zlínského kraje připravilo k vydání Slovácké Muzeum v Uherském Hradišti.

Také letošní Dny lidí dobré vůle, které se již po čtrnácté na Velehradě konají v souvislosti se státním svátkem Dne slovanských věrozvěstů, budou podle pořadatelů výjimečné.“Přesto se návštěvníci mohou těšit na už tradiční a oblíbené projekty neziskového sektoru, jako je např. ruční přepisování Bible, soutěž ve fotbalových dovednostech, mezinárodní setkání vozíčkářů či výstavy ve Stojanově gymnáziu. Chybět nebudou ani fotografické soutěže, cestovatelská soutěž Velehradský pas, prezentace charitativních organizací, hnutí a komunit nebo hry pro děti i dospělé,“ uvedl Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle.

Helena Mráčková, Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu