Přípravy na cyrilometodějské jubileum pokračují


Včera odpoledne (16. listopadu 2011) zasedli na pražském arcibiskupství již podruhé členové cyrilometodějské komise, která se zabývá přípravou na cyrilometodějské jubileum v roce 2013. Setkání se zúčastnil také arcibiskup Jan Graubner.

Praha: Vedle olomouckého arcibiskupa byli přítomni také předseda ČBK a pražský arcibiskup Dominik Duka, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, zástupci Kanceláře prezidenta republiky, ale i host ze Slovenska, nitranský biskup Viliam Judák, místopředseda Konference biskupů Slovenska. Přítomni byli rovněž zástupci všech institucí, které se na přípravě 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu zabývají.

Arcibiskup Graubner představil základní teze, jež by měly být v rámci těchto oslav dosaženy, a poděkoval členům pracovních skupin, kteří během minulých měsíců připravili podklady ke konkrétním aktivitám. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová sdělila přítomným, že poslanecká sněmovna je připravena všechny plány podpořit a spolupracovat v co nejširší míře. V senátu se podle jeho místopředsedkyně Aleny Gajdůškové vytvořila pracovní skupina, která společně s Akademií věd připravuje k Cyrilometodějskému jubileu konferenci a výstavu.

Zástupce Konference biskupů Slovenska, nitranský biskup Viliam Judák, informoval o aktivitách, které k tomuto společnému významnému jubileu připravuje slovenská strana. Dodal, že KBS je velmi nakloněná a otevřená ke spolupráci s českými partery a samozřejmě, že její zástupci plánují účastnit se oslav na Velehradě v létě 2013.

Mezi hlavní události, které se v rámci oslav cyrilometodějského jubilea připravují, patří dvě mezinárodní konference a dvě výstavy. První konference se podle Jaroslava Šebka z Historického ústavu Akademie věd uskuteční na začátku jara 2013 a měla by se věnovat státně-politickému významu Cyrila a Metoděje v 9. až 18. století. Druhá konference, která proběhne později (rozhraní května – června 2013), bude zaměřena na význam věrozvěstů pro 19., 20. a 21. století. Ministerstvo kultury chystá dva celostátní výstavní projekty, které budou realizovány společně s Moravským zemským muzeem a Muzeem umění Olomouc. Podle Anny Matouškové, náměstkyně ministra kultury, se rovněž na regionálních úrovních připravuje řada dalších projektů a aktivit. I ministerstvo školství se ve spolupráci s prof. Petrem Piťhou zapojilo do příprav na toto jubileum a připravuje soutěž pro děti a vzdělávací program pro učitele. Zlínský kraj má v plánu společně se zastupitelským úřadem u Svatého stolce organizaci koncertu k zahájení Cyrilometodějského roku.

Přáním všech je, aby se oslav na Velehradě zúčastnil i papež Benedikt XVI. Ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt, potvrdil, že zvací dopis ze strany prezidenta republiky byl již papeži odeslán, čímž byly splněny všechny oficiální náležitosti nezbytné k pozvání Svatého otce na Velehrad v roce 2013.

Monika Vývodová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu