Proběhl první ročník Konference Hospitality


Pozdrav účastníků konference, Mons. Josef NuzíkV úterý 14. října 2014 se ve Vizovicích uskutečnil první ročník Konference Hospitality, který ve spolupráci zorganizovaly Nemocnice Milosrdných bratří ve Vizovicích a Katolická asociace nemocničních kaplanů v České republice. Jeho uspořádání si nenechalo ujít přes 80 zdravotních sester, pracujících ve zdravotních službách na severní a střední Moravě. Podobné setkání se připravuje na 12. listopad v Brně.

Vizovice: Konference byla koncipovaná jako úvod do série setkání během následujících až deseti let. Každý rok by měla proběhnout konference ve Vizovicích a Brně. Letošní úvodní ročník nesl název „Tělem k duši: Péče o člověka ve zdravotnických službách“. Konference měla charakter vzdělávacího programu akreditovaného u České asociace sester a zdravotníkům přinesla čtyři kreditní body.

Přednášející prof. Marta MunzarováOdborné přednášky si připravily čtyři výrazné osobnosti, které se do zdravotnictví snaží vnášet křesťanskou spiritualitu přijetí nemocného či potřebného člověka – hospitalitu. Prof. Marta Munzarová, zakladatelka Ústavu lékařské etiky Masarykovy univerzity v Brně, autorka mnoha publikací zabývajících se problematikou zdravotnické etiky a mimo jiné členka etické komise Ministerstva zdravotnictví ČR, přednášela o celostním pojetí člověka a základních principech zdravotnické etiky. Dalším přednášejícím byla sestra Miroslava Tobia Matějková, všeobecná zdravotní sestra ve Fakultní nemocnici v Olomouci a nemocniční kaplanka, která se věnovala duchovním potřebám nemocných v ošetřovatelském procesu. Následoval bratr Martin Richard Macek, provinční delegát řádu milosrdných bratří v České republice a na Slovensku, s přednáškou o hodnotách přístupu k člověku. Odborný blok zakončil P. Jan Zachoval, nemocniční kaplan pro brněnské nemocnice a hospic v Rajhradu, s přednáškou „Může duchovní služba přinést opravdu něco důležitého?“

Uvítání - br. Martin Richard Macek, OHOdborné části konference předcházelo představení řádu milosrdných bratří a Katolické asociace nemocničních kaplanů v České republice. Součástí byla i mše svatá, kterou celebroval generální vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík.

Zdravotníci, kteří se nemohli účastnit konference ve Vizovicích, jsou srdečně zváni do Brna, kde ve středu 12. listopadu v Nemocnici Milosrdných bratří bude vzdělávací program zopakován (více informací zde).

Vít Pospíchal, asistent provinčního delegáta Milosrdných bratří

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu