Proběhlo společné zasedání stálých rad ČBK a KBS


Témata jako nová evangelizace či příprava na oslavy 1150. výročí od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na naše území dominovaly dnešnímu společnému zasedání stálých rad Konference biskupů Slovenska (KBS) a České biskupské konference (ČBK), které se uskutečnilo v Bratislavě.

Bratislava: V sídle bratislavského arcibiskupství se členové stálých rad vzájemně informovali i o dalších aktivitách, společných projektech a vývoji církve v obou zemích v po rozdělení (v oblasti školství, charity a médií) a rovněž zkušenostech KBS s majetkovým vyrovnáním a se správou majetku.

Předseda KBS arcibiskup Stanislav Zvolenský před novináři řekl, že šlo o standardní schůzku, na které si členové stálých rad vyměnili vzájemné zkušenosti v oblasti pastorace. Zároveň připomněl, že biskupové by rádi naplánovali společné setkání obou biskupských konferencí, které by mohlo být již na podzim tohoto roku. Arcibiskup Zvolenský také přiblížil společné projekty, které obě země zvažují. V souvislosti s výročím příchodu soluňských bratří, které si připomeneme příští rok, by chtěli například vytvořit antologii poezie a prózy, která by se dotýkala života sv. Cyrila a Metoděje, zorganizovat vědecké konference na Slovensku, v Čechách a na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě.

Společné zasedání stálých rad KBS a ČBK přivítal i kardinál Dominik Duka. „Já jsem rád, že jsme se takto mohli setkat v Bratislavě,“ řekl. Poznamenal, že si od slovenské strany přišli poslechnout zejména zkušenosti v oblasti restituci církevního majetku, které v současnosti hýbou českou politickou scénou. Kardinál Duka reagoval i na otázku týkající možné návštěvy Svatého otce v obou zemích. Do České republiky byl Benedikt XVI. pozván na zakončení mezinárodních oslav Cyrilometodějského jubilea, které by se měly uskutečnit na Velehradě. „Nad návštěvou se uvažuje, ale definitivní odpověď nemohu dát,“ uvedl kardinál Duka. Také novinářům přiblížil své dojmy z víkendové konzistoře a setkání se Svatým otcem, který jej jmenoval do kardinálského sboru, a dotkl se i tématu výsledků loňského sčítání lidu v České republice.

Setkání stálých rad KBS a ČBK se zúčastnili předseda ČBK kardinál Dominik Duka OP, místopředseda ČBK arcibiskup Jan Graubner, biskupové František Lobkowicz a František Radkovský a generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.

KBS zastupovali předseda arcibiskup Stanislav Zvolenský, místopředseda KBS biskup Viliam Judák, tajemník KBS Mons. Marián Chovanec, člen Stálé rady KBS biskup Tomáš Galis a výkonný sekretář KBS Anton Ziolkovsky.

Monika Vývodová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu