Prohlášení ČBK, ERC a FŽO: Majetek využijeme ke službě všem


Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Federace židovských obcí vydávají společné prohlášení „Majetek využijeme ke službě celé společnosti“. Vyjadřují v něm odhodlání sloužit i nadále všem bez rozdílu a připravenost využít majetek navrácený v rámci majetkového narovnání ke službě celé společnosti. Text uveřejňujeme v plném znění.

Česká biskupská konference, církve sdružené v Ekumenické radě církví a Federace židovských obcí považují za potřebné vyslovit se k probíhajícímu majetkovému narovnání a k některým hlasům, které se jej snaží zpochybnit.

Jsme si vědomi odpovědnosti, která přichází s novým modelem podle zákona č. 428/2012 Sb., z něhož mimo jiné vyplývá postupné ukončení financování naší činnosti ze státního rozpočtu. Deklarujeme, že prostředky, které jsou předmětem majetkového narovnání, budeme využívat ke službě všech vrstev společnosti, k podpoře vzdělání, kultury a v neposlední řadě k pomoci potřebným.

Kromě hlásání náboženských a etických principů je naším posláním podávat pomocnou ruku těm, kdo to potřebují. Svědectvím toho, že toto své poslání bereme vážně, je např. Charita a Diakonie, které představují dvě největší neziskové organizace v sociální i zdravotnické oblasti v ČR a ročně pomohou desítkám tisíc občanů v obtížné situaci. Naše domovy sociální péče se starají všestranně o seniory. Pomoc prostřednictvím hospicové služby klade důraz na důstojný odchod člověka. Školy, zřízené našimi církvemi a náboženskými společnostmi, se řadí k těm nejkvalitnějším v zemi. Organizace zaměřené na volný čas mládeže vychovávají k zodpovědnému přístupu k životu. Naše chrámy, kostely, kláštery či synagogy a další církevní a náboženské památky jsou nejen součástí české národní identity a kultury, ale jako cíl putování mnohých návštěvníků z celého světa představují pro státní rozpočet zásadní přínos. Jejich rekonstrukce a údržba nás však na druhou stranu stojí nemalé finanční prostředky. Farnosti, sbory a další náboženské organizace jsou pak centry rozmanitých aktivit, které přispívají k rozvoji občanské společnosti.

Česká biskupská konference, církve sdružené v Ekumenické radě církví a Federace židovských obcí prohlašují, že jsou odhodlány plnit svá poslání ku prospěchu celé společnosti. Stejně jako mnohokrát v minulosti, jsou připraveny nabízet účinnou pomoc i v krizových situacích. Naše víra i naše duchovní tradice nás zavazují k tomu, abychom takto jednali vždy a aby z našich úspěchů měli prospěch všichni.

Zdroj: Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu