Projektový den na Stojanově gymnáziu připomene A. C. Stojana


Žáci a učitelé Stojanova gymnázia Velehrad si v pátek 27. září 2013 připomenou s dvoudenním předstihem významné jubileum 90. výročí úmrtí arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana. Společnou snahou všech bude oživení vzpomínky na důležitou osobnost člověka, který se stal součástí dějin Velehradu a v současné době i patronem místního gymnázia.

Velehrad: Na programu dne bude série tří dopoledních besed, jejichž témata částečně vykreslí charismata „tatíčka“ Stojana. Dobové pozadí jeho života přednese žákům Blanka Rašticová, zástupkyně ředitele Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Stojan se stal ve své době významným politikem. Politický život bude téma další besedy, kterou povede Ondřej Benešík, starosta obce Strání a člen Zastupitelstva Zlínského kraje.

Arcibiskup Stojan musel v průběhu svého života čelit nebezpečným modernistickým tendencím, které poškozovaly katolickou církev, a stal se velkým zastáncem pravověrnosti. Na téma „Média a jejich úskalí“ přijede s žáky pohovořit P. Pavel Šupol, který se několik let věnuje křesťanské hudbě.

Samotné vyvrcholení projektového dne nastane přímo u hrobu A. C. Stojana, kde zástupci žáků položí květiny a všichni se sjednotí v modlitbě za blahořečení tohoto velkého muže, jehož životním heslem bylo: „Mám, co jsem dal druhým“.

P. Radim Kuchař, kaplan Stojanova gymnázia, Velehrad

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu