První rozsvícená svíce na adventním věnci u sv. Michala


Poslední listopadovou sobotu se učitelky Církevní mateřské školy Ovečka v Olomouci, maminky dětí a další příznivci školky setkali na faře sv. Michala v Olomouci, aby vytvořili adventní věnce a tím doplnili sbírku výrobků připravenou na nedělní předvánoční jarmark.

Olomouc: Po předchozí spolupráci a domluvě s maminkami, rodinou pana kostelníka od sv. Michala a farářem P. Antonínem Baslerem jsme měli připraveno vše, co bylo nezbytné. Ve velmi příjemné, veselé atmosféře jsme se setkali a postupně vytahovali korpusy na tvorbu věnců, část přítomné sestavy připravovala větvičky, další vytvářeli věnce a poslední skupinka zdobila. Během dopoledne se společným dílem vyrobilo 17 věnců a 10 svícínků. Tuto malou „farní“ dílnu přišel ve chvilce mezi vlastními pracovními povinnostmi povzbudit i pan farář.

S nedělním východem slunce se otevřely dveře od chrámu sv. Michala a přicházející varhaník pan Moravec přišel shlédnout připravené lavice a stoly, kde probíhal předvánoční jarmark. Ještě několik maličkých úprav a prodej mohl začít. Již na první mši lidé obdivovali kreativní tvorbu a měli potíže s výběrem, kterému věnci dají přednost. Na výběr byly věnce vyladěné v tónech fialové, bílé, zlaté i červené barvy. Po mši jsme začali s prvním prodejem. Před druhou mší svatou jsem se začala obávat, jestli budou věnce stačit. Lidé si samozřejmě nosili svoje, ale přišli shlédnout a pochválit i naše věnce. Zájem byl také o nabídnuté svícny.

Krásnou mši svatou provázel i zpěv scholy Ovečka. Počet dětí ve schole pozvolna přibývá a chrámem pronikala slova dětského zpěvu s písní „Bílá Panna Maria“.

Po mši se stoly s výrobky dětí a paní učitelek a maminek zaplnily. Nejvíce se prodávaly nazdobené hrnečky, keramické a korálkové ozdůbky na stromeček, svícny z větviček i z přírodnin a zdobené malé i velké perníčky, plovoucí svíčky nebo svíčky z včelích plátů. Návštěvníky zaujal i zvoneček vyráběný jednou naší maminkou a přáníčka, která vyráběla paní učitelka se svojí sestrou a dětmi ve školce.

Návštěvností a prodejem jsme byli mile překvapeni a jsme rádi, že z výtěžku budou mít radost zejména naši nejmenší při společných aktivitách ve školce.

Adventní doba však není pouze časem horečných nákupů. Má především svůj duchovní obsah. Vyzývá nás k setkávání se s Kristem v našem každodenním životě a připravuje nás na jeho slavný druhý příchod. Prožít plodně adventní dobu znamená nově se setkávat s Bohem, který nabízí naplněný život a cestu dál. Přijmout výzvu adventu znamená vycházet mu v ústrety, obracet se k němu, pozvedat k němu své oči, smířit se s ním a s těmi, kdo jsou kolem nás a odhazovat všemožnou zbytečnou přítěž, která nám znemožňuje jít po jeho cestách…

Abychom i dětem v CMŠ Ovečka mohli více přibližovat příchod našeho Mesiáše, čeká nás v adventu mnoho zajímavých setkání při katechezích. Hned v pondělí s otcem M. Heroldem, následně se sestřičkou Albertou v dalších dnech také setkání s otcem Antonínem, otcem M. Pořízkem i otcem R. Smahelem. Děti se rovněž mohou těšit na tradiční měsíční mši svatou, setkání s otcem arcibiskupem a otcem biskupem. Kulturní zážitek v kině i divadle s programem „Setkání před Betlémem.“ Nákupem vánočních stromečků, zdobením a předvánočním setkání na besídce s rodiči, které ukončí adventní období a děti se budou moci radovat z dárečků, které naleznou ve svých třídách pod stromečkem.

Ilona Hamplová, ředitelka

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu