Publikace Jindřicha Štreita, vzniklá ve spolupráci s Charitou, je nejkrásnější knihou roku


Mezi nejkrásnějšími knihami roku se umístila publikace renomovaného fotografa Jindřicha Štreita, jejíž fotografie vznikaly ve spolupráci s terénními pracovníky Charity Olomouc. Publikace vyhrála v kategorii „Bibliofilie a autorské knihy“ a byla vydaná u příležitosti 70. narozenin fotografa Jindřicha Štreita.

Mezinárodní odborná porota soutěže Nejkrásnější české knihy roku letos vybírala z dosud rekordního počtu 250 knižních děl. Soutěžnímu klání předsedala německá grafická designérka Jenna Gesse. V každé ze sedmi kategorií se vždy vyhlašují první tři místa. Kniha „Kde domov můj“ se umístila na první příčce v kategorii Bibliofilie a autorské knihy.

Netypická publikace fotografií Jindřicha Štreita nese symbolicky podobu kartonové krabice – materiálu, který se v nejobtížnějších chvílích života na ulici stává jedním ze základních stavebních prvků nouzového domova. Krabice z třívrstvé lepenky obsahuje 91 obrazů lidí žijících na periferii společnosti: v improvizovaných příbytcích ve volné přírodě, ve squatech, v zahradních chatkách, ale i v azylových domech či sociálních bytech.

Publikace „Kde domov můj“ míří dvěma směry: k těm, kteří svůj domov mají – aby nezapomněli na ty, kteří o něj z nejrůznějších příčin přišli, i k těm, kteří jsou bez zázemí, a jsou tak nuceni vytvářet si svůj „pseudodomov“ v provizorních podmínkách. Jindřich Štreit svojí fotografickou prací touží upozornit na danou problematiku a obrátit oči společnosti směrem k těm, kteří potřebují pomoc. Již teď je možné se těšit na nové překvapení, které chystá Charita Olomouc spolu s autorem fotografií na podzim tohoto roku.

Autorovi k získanému ocenění co nejsrdečněji blahopřejeme!

Eva Štefková, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu