Publikace "Křesťan a islám" odpovídá na základní otázky vztahu k muslimům


Desítka českých teologů a filosofů z univerzit v Praze, Olomouci a Českých Budějovicích sestavila publikaci, v níž se zamýšlejí nad aktuální problematikou postoje křesťanů vůči islámu. Kniha, kterou vydalo nakladatelství Hesperion, je volně dostupná ke stažení a šíření v elektronické podobě.

Svou motivaci vysvětlují autoři v úvodu knihy: „K sepsání tohoto textu nás vedlo především to, že řada věřících je stavěna před otázky, na něž se nabízí protichůdné odpovědi: Alláh muslimů je tentýž Bůh jako náš Trojjediný? Máme se s muslimy společně modlit? Jak se stavět k uprchlické vlně, kterou nyní v Evropě zažíváme? Jak je to s charitní pomocí těmto lidem? Jak je vůbec možné, že relativně tolik lidí vychovaných v Evropě se vrhá do náruče Islámského státu?“

Protože při hledání odpovědí je podle nich ve hře křesťanská identita a opravdovost křesťanského života i svědectví, rozhodli se poskytnout co nejstručnější a nejsrozumitelnější shrnutí vyplývající přednostně ze zjevení. Základním pramenem se proto stalo Písmo svaté, v menší míře byly využity také odkazy na dokumenty katolické církve.

„Jako teologové a filosofové plně respektujeme příslušnou autoritu pastýřů a představených jednotlivých církví. Nikoho nemíníme po­učovat. Předkládáme pouze plody společné reflexe, opřené o Písmo a učení Kristovy církve, k zamyšlení ostatním,“ dodávají autoři.

Autorský tým tvoří deset odborníků pěti fakult: v abecedním pořadí jsou to Martin Cajthaml, Petr Dvořák, Daniel Heider, Eduard Krumpolc, Tomáš Machula, Daniel D. Novotný, Ctirad V. Pospíšil, Jan Štěpán, Jiří Vogel a Jaroslav Vokoun. Vyučují na katolických teologických fakultách v Praze, Olomouci a Českých Budějovicích, na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze nebo na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Knihu vydalo nakladatelství Hesperion a je možné si ji stáhnout na tomto místě.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu