Ředitelé církevních škol se sešli na Velehradě


Ve dnech 21.–23. listopadu 2012 se na půdě Stojanova gymnázia Velehrad sešlo na sto zástupců církevních škol, školských zařízení i jejich zřizovatelů nebo školních kaplanů. Toto tradiční setkání posloužilo nejen k předání informací či výměně zkušeností, ale bylo i dobrou možností podiskutovat nad aktuálními otázkami spjatými s oblastí církevního školství na různých stupních.

Velehrad: Během třídenního programu zaštítěného předsedou sekce regionálního školství ČBK biskupem Františkem Lobkowiczem se 130 účastníků z celé ČR mělo možnost setkat s vrcholnými představiteli Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy či České školní inspekce, vyměnit si zkušenosti nebo mezi sebou debatovat o aktuálních tématech. Rovněž nechyběl prostor pro inspiraci pomocí příkladů dobré praxe, reflexi práce Sekce církevního školství ČBK a seznámení se s potřebami školních kaplanů.

Právě s příkladem dobré praxe vystoupila ve čtvrtečním programu ředitelka Církevní základní a mateřské školy Přemysla Pittra v Ostravě Soňa Tarhoviská, která informovala o práci s romskými žáky i jejich rodinami. Součástí programu byla i dohoda o spolupráci na úrovni Asociace ředitelů církevních škol a volba nového předsedy této organizace; tím se stal Jiří Haičman, ředitel Cyrilometodějského gymnázia a SOŠ pedagogické v brněnské Lerchově ulici.

Zástupci Katechetické sekce ČBK rovněž informovali o postupu práce na realizaci koncepce katecheze a náboženského vzdělávání v ČR, která bude podpořena nadací Renovabis, a vyzvali přítomné k pasivní i aktivní podpoře nebo spolupráci. Koncepce má za cíl odpovědět na současné potřeby katecheze a náboženského vzdělávání (NV) v ČR, a to prostřednictvím zformulování oficiálního dokumentu o katechezi a NV, vytvoření rámcového programu i formace příslušných vyučujících či přípravou vzdělávacích a katechetických programů ve školách nebo ve farnostech.

Ústřední školní inspektorka České školní inspekce Olga Hofmanová ve svém příspěvku ocenila dobrou úroveň církevního školství u nás a seznámila účastníky se současnou činností inspekce. Školní kaplani a spirituálky evangelických škol potom při paralelním setkání jednali o dalších formách práce, vzájemné spolupráci i přípravě konference školních kaplanů v roce 2013.

Představitel německé katolické nadace Renovabis Dr. Jörg Basten diskutoval s účastníky o dlouhodobém výhledu spolupráce s katolickými školami v ČR.

V pátečním programu mj. vystoupili generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub a vedoucí Sekce církevního školství ČBK Martin Čech, kteří diskutovali s účastníky o podobě servisu školám ze strany ČBK. Ministr školství Petr Fiala a náměstek ministra školství Jindřich Fryč potom s přítomnými hovořili a diskutovali o rozvoji vzdělávací soustavy ČR, kariérním systému či o reformě financování regionálního školství.

„Konference potvrdila zásadní úlohu církevního školství, tzv. ostrovů pozitivní deviace, a to díky odbornosti i klimatu škol vycházejících z dobré zprávy – evangelia,“ zhodnotil setkání Martin Čech.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu