Řeholníci oslavili den zasvěcených osob


Ve středu 2. února 2011 se v Arcibiskupském kněžském semináři v Olomouci sešli u příležitosti Světového dne zasvěceného života řeholníci olomoucké arcidiecéze. Celkem se setkání zúčastnilo téměř 130 osob, mezi nimi i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, světící biskup Josef Hrdlička a více než dvacet kněží.

Olomouc: Na 2. února připadá v církvi svátek Uvedení Páně do chrámu, dříve nazývaný Očišťování Panny Marie. Jde o 40. den od Vánoc a v tento den podle tradice přinesla Panna Maria s Josefem malého Ježíše do jeruzalémského chrámu, aby jej jako prvorozeného zasvětila Bohu. Právě proto se tento den z rozhodnutí papeže Jana Pavla II. slaví jako Světový den zasvěceného života.

Letošní setkání řeholníků a řeholnic olomoucké arcidiecéze proběhlo ve středu 2. února v Arcibiskupském kněžském semináři. Dopolední mši svaté předsedal arcibiskup Jan Graubner a spolu s ním celebroval i světící biskup Josef Hrdlička, který také přednesl homilii, a více než dvacet kněží. Téma celého setkání bylo zvoleno s ohledem na probíhající přípravu k 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů do naší země a zaměřilo se tak na křest.

„K tomu, abychom mohli dobře žít svůj život zasvěcený Bohu, musíme správně žít své křesťanství a k tomu je zase třeba být dobrým člověkem,“ řekl hned v úvodu mše svaté arcibiskup Graubner a pokračoval: „Od křtu nepatřím sám sobě, ale Kristu, do něhož jsem byl pokřtěn. Pokud tento křest žiji, mám důvod k důvěře a klidu, protože Bůh se umí dobře postarat o to, co mu patří. Je ale dobré neukrádat po částech zpět to, co jsem Bohu daroval, když jsem se mu odevzdal,“ uzavřel olomoucký arcibiskup.

Přednášku ke shromážděným kněžím, řeholníkům a řeholnicím přednesl Mons. Vojtěch Šíma, bývalý rektor kněžského semináře. Po obědě pak všechny přítomné pobavila scénka v podání představených a studentů teologického konviktu.

 

K 31. prosinci 2007 působilo na území olomoucké arcidiecéze celkem 16 mužských řeholních řádu a kongregací, v nich žilo celkem 113 řeholních kněží, 1 trvalý jáhen, 20 řeholních bratrů a 14 kandidátů kněžství, celkem tedy 148 řeholníků. Nejpočetněji, s počtem 24 kněží a 2 bratři, byli zastoupeni salesiáni, více než deset členů měli v naší arcidiecézi i dominikáni (11 kněží, 1 bratr a 12 kandidátů kněžství), františkáni (10 kněží, 4 bratři a 1 trvalý jáhen), jezuité (17 kněží a 2 bratři) a kapucíni (6 kněží, 5 bratrů a 1 kandidát kněžství).

Co se týká ženských řádů a kongregací, působilo k 31. prosinci 2009 na území olomoucké arcidiecéze celkem 18 společenství a v nich žilo 299 sester. Nejpočetnější byla kongregace Milosrdných sester svatého Kříže, kde v celkem 7 komunitách žilo 105 sester, za nimi následovaly sestry sv. Cyrila a Metoděje (53 sester ve 4 komunitách) a dominikánky (25 sester ve 2 komunitách). Více než deset sester měly dále na území arcidiecéze vincentky, premonstrátky, františkánky, klarisky a sestry Ježíšovy.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu