Rodiče a přátelé uherskobrodské církevní ZŠ vytvořili betlém


Překvapení pro všechny místní obyvatele, věřící i nevěřící, připravili členové Spolku rodičů a přátel Katolické základní školy v Uherském Brodě. Rozhodli se totiž vytvořit unikátní betlém, v němž Svatou rodinu neobklopuje prostředí judského městečka, ale budovy a obyvatelé Uherského Brodu.

Uherský Brod: Vybranými stavbami jsou samozřejmě oba kostely, radnice, ale i náměstí s kašnou, historická budova katolické školy v tzv. židovně nebo kaple sv. Václava. Tvůrci nezapomněli ani na městské části, které zastupují havřické búdy a těšovská zvonička. „Několik let jsem žila v Praze, ale přes všechny vymoženosti velkoměsta si mě Brod svou atmosférou přitáhl zpět,“ vysvětluje svou motivaci hlavní organizátorka a předsedkyně spolku rodičů Marie Rožková. Oslovila proto kamarádku malířku Markétu Zemanovou a z jejích kreseb sestavila trojrozměrný model, v němž se mohou poznat i někteří Broďané.

„Kromě představitelů města, jako je pan starosta, se malému Ježíškovi přišli poklonit pan děkan, folklorní soubor Holúbek, děti z katolické základní školy a konečně i členové spolku rodičů při KZŠ,“ vyjmenovává Marie Rožková. Mimo samotné podoby budou k rozeznání jednotlivých osob sloužit rovněž atributy pro ně typické. Největší rozruch v tomto směru vzbudí zřejmě starosta Patrik Kunčar s kolečkovými bruslemi nebo děkan přijíždějící na skútru. „Doufáme, že obyvatelé našeho města mají krom jiného i smysl pro humor, a nikoho tato vyobrazení neurazí, tím spíš, že jinak je styl zcela tradiční,“ předpokládá zapálená maminka.

Věří, že by se betlém mohl stát neotřelým adventním nebo vánočním dárkem také pro rodáky po celé republice, a dodává: „Broďané se ke svému městu hlásí, takhle by si ho mohli připomínat pravidelně v čase, který ke vzpomínkám a rozjímání v širším rodinném kruhu přímo vybízí.“

Brodský betlém tvoří tři tvrdé čtvrtky velikosti A3 s kresbou jednotlivých staveb a postav. Ty bude nutné vystřihnout, vybarvit, případně nechat pouze v černobílé verzi, a poté sestavit do trojrozměrné podoby. Cena díla bude 79 Kč a zakoupit ho lze od listopadu v budově KZŠ na Jirchářské ulici, v prodejně Gloria nebo ve stánku spolku na listopadovém Kateřinském jarmarku (27. – 28. listopadu). Výtěžek bude určen především dětem z KZŠ.

S využitím textu Markéty Mentzlové

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu