Rodiny se na Hostýně loučily s prázdninami a slavily narozeniny arcibiskupa Graubnera


S mottem „Evangelium rodiny – radost pro svět“ se v sobotu 25. srpna 2018 sešly na Svatém Hostýně stovky rodin, aby zde společně oslavily tradiční pouť na závěr prázdnin. Letos se uskutečnila také ve spojení se Světovým setkáním rodin v Dublinu a účastníci mimo jiné oslavily blížící se 70. narozeniny olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

Navzdory deštivému počasí se na pouť dostavil velký zástup poutníků, kteří dopoledne zaplnili svatohostýnskou baziliku. Ještě před bohoslužbou je zde telefonicky pozdravil biskup Josef Nuzík, který se ve stejné době účastnil Světového setkání rodin s papežem Františkem v irském Dublinu.

„Spolu se dvěma kolegyněmi z Národního centra pro rodinu jsem zde v Dublinu velmi intenzivně vnímal Boží přítomnost: to, že se v cizí zemi na setkání s 30 tisíci lidmi cítíte dobře, nebo že z 65 přednášek a seminářů a 200 přednášejících můžete vybrat právě to, co vám přijde vhod, totiž jinak vysvětlit nejde,“ popsal své dojmy biskup Nuzík a dodal: „Každý, kdo tvoří rodinu, může v myšlenkách ze setkání najít sílu k dalším krokům i harmonii, po které toužíme.“

Hlavní mši svatou ve svatohostýnské bazilice celebroval arcibiskup Jan Graubner a v homilii poděkoval všem rodinám za to, že trpělivě snášejí oběti, které život v rodině každodenně přináší. Vybídl také ke spoléhání se na Boha. „Může to být právě vaše rodina, která přispěje k obnově společnosti. Pokud ale chceme být součástí Božího díla, musíme se také ptát, jak on ho má naplánované,“ uvedl olomoucký arcibiskup.

„Mějte odvahu říkat Bohu ‚ano‘, říkat ‚ano‘ Božímu hlasu, který se vám ozývá ve svědomí,“ vybídl pak arcibiskup Graubner a vyzval k podpoře a šíření petice na podporu manželství. „Papež Pius XII. říkal, že pasivita dobrých je vítězstvím zlých. Děkuju proto všem, kdo mají odvahu se i na této rovině zapojit a udělat něco víc pro to, aby veřejnost změnila svůj pohled na rodinu,“ dodal arcibiskup Graubner.

Překvapení přinesl závěr bohoslužby, kdy pořadatelé z olomouckého Centra pro rodinný život pogratulovali arcibiskup Graubnerovi k jeho sedmdesátinám. Květiny mu k této příležitosti přišli předat manželé Jakubcovi z Bystřice pod Hostýnem se svými šesti dětmi.

V rámci odpoledního programu si na své mohly přijít všechny věkové kategorie. Pro děti bylo připraveno deset stanovišť „z celého světa“, takže v Austrálii s klokany proskákaly překážkovou dráhu, v Indii se se sestrami Matky Terezy učily obvazovat rány a v Africe mlít kukuřičná zrna na mouku. Program mimoto nabídl loutkové divadlo, „Cestu manželů“, adoraci nebo růženec. Závěr pak opět patřil narozeninám arcibiskupa Graubnera, když se k jejich oslavě nad baziliku vzneslo několik desítek nafukovacích balónků. „V každém z nich je uschovaný vzkaz, aby se nálezce registroval na webu www.rodinnyzivot.cz. Pro toho, kdo se přihlásí z nejvzdálenějšího místa, je připravena odměna,“ vysvětlil biskupský delegát pro pastoraci P. Petr Bulvas.

Snímky z pouti si lze prohlédnout zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu