Rok milosrdenství vyvrcholí na AG pěší poutí do Assisi a Říma


Výzva papeže Františka k hlubšímu prožití Svatého roku milosrdenství se na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži promítne hned do několika aktivit během celého roku. V plánu jsou tematické promluvy o skutcích tělesného a duchovního milosrdenství, společné modlitby Korunky k Božímu milosrdenství, adorace či pěší poutě na Svatý Hostýn a do Itálie.

Začátek Svatého roku milosrdenství, který papež František otevřel 8. prosince 2015, prožili společně všichni studenti a zaměstnanci Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži (AG) slavením školní mše svaté v kostele Panny Marie. Poutní bohoslužbu celebroval P. Slavomír Peklanský ze společnosti pallotinů, kteří se v rámci svého apoštolátu snaží šířit myšlenky Božího milosrdenství.

Během celého roku bude školní kaplan P. Martin Sekanina společně s jáhnem Jiřím Luňákem ve svých promluvách při mších svatých postupně připomínat to, jak lze ve svém životě konat skutky tělesného a duchovního milosrdenství.

Pravidelnou modlitbu desátku růžence o velkých přestávkách v dolní kapli vystřídá v pátek Korunka k Božímu milosrdenství, podobně také čtvrteční adorace bude jednou za měsíc zaměřena na Rok milosrdenství. Chceme také více myslet na potřebné lidi v našem okolí, a proto se chystáme navštěvovat nemocné a osamělé v domovech pro seniory, dále vytvořit spolupráci s dětským domovem, kde se studenti aktivně zapojí do pomoci s doučováním.

O duchovní růst se během postní doby postará P. Vojtěch Kodet, OCarm., který povede rekolekce zaměřené na Boží milosrdenství. Abychom mohli využít milosti spojené s plnomocnými odpustky, poputujeme také ke svatým branám. První pouť bude směřovat na Svatý Hostýn, kam se chceme pěšky vydat v jarních měsících přímo od gymnázia. V rámci projektového týdne pak asi padesát studentů s pedagogickým doprovodem vyrazí za hranice – do Itálie, aby šli po stopách sv. Františka do Assisi a odtud se pak vydali autobusem do Říma projít tamní svaté brány. V neposlední řadě je třeba ještě zmínit, že se velké množství studentů o prázdninách společně zúčastní i světového setkání mládeže v polském Krakově.

Nabídek, jak prožít intenzivněji rok Božího milosrdenství, bude tedy u nás na škole mnoho. Teď už záleží na každém z nás, nakolik se do připravovaných aktivit zapojí.

Anna Berková, AG

 

Fotografie z poutní slavnosti 8. prosince 2015 (foto Iva Bekárková)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu