Romové i letos putovali na Svatý Kopeček


V sobotu 18. září proběhl na Svatém Kopečku u Olomouce dvanáctý ročník tradiční Romské pouti. Této ojedinělé akce se zúčastnilo bezmála devět stovek převážně romských poutníků z celé Moravy.
Oproti zvyklostem z předešlých let začala akce dopoledním pěším putováním z Kartouzky (pozůstatky kartuziánského kláštera nedaleko Olomouce) na poutní místo Svatý Kopeček, do baziliky Navštívení Panny Marie. Právě zde v pravé poledne začala mše svatá za doprovodu romské hudby i zpěvu. Hlavním celebrantem této velmi dynamické liturgie byl řeckokatolický biskup Ladislav Hučko.

K další části programu se všichni přesunuli do ambitů za kostelem, kde pouť pokračovala vystoupeními dvaceti převážně romských souborů. Nejen účastníci tohoto setkání, ale i náhodní návštěvníci tak mohli celé odpoledne sledovat umění tanečníků i hudebníků; dostali příležitost zatančit si nebo si jen tak popovídat se svými známými či příbuznými. Děti si užívaly různých zábavných aktivit, které pro ně připravili zaměstnanci a dobrovolníci z Charity Olomouc.
„Velkou radost nám letos udělal především obrovský zájem o samotnou pouť, ale i o vystupování v odpoledním bloku. Předpokládali jsme, že si sem cestu najde přibližně pět set účastníků. To, že jich bylo téměř jednou tolik, je pro mne dobrá zpráva," neskrývala nadšení Jana Březinová z pořádajícího Střediska Khamoro olomoucké Charity.
Jelikož se jednalo o pouť, mohli zájemci také využít příležitost k duchovnímu rozhovoru nebo se zúčastnit modlitby růžence.
„Akci hodnotím jako povedenou, bez pochyby má svůj přínos. Přálo nám i počasí, takže je jen škoda, že jsme pro velký zájem museli některé zájemce o odpolední vystoupení odmítnout. Snad na nás nezanevřou a uvidíme se s nimi příští rok," uzavřela své hodnocení pouti Březinová.
Romská pouť 2010 mohla být realizována díky finanční podpoře statutárního města Olomouce a nadace Renovabis.
Tuto duchovně kulturní akci pořádá Charita Olomouc již do roku 1999. Hlavním organizátorem je Středisko Khamoro pro etnické menšiny poradenství, které realizuje programy pro děti, mládež i dospělé příslušníky etnických menšin. Ve školce, komunitním centru i poradenském centru se snažíme potřebným pomoci mj. při řešení problémů s integrací do majoritní společnosti a zabránit jejich sociálnímu vyloučení.
Mgr. František Jemelka - asistent PR
736 764 810, frantisek.jemelka@olomouc.charita.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu