Romové se na Svatém Kopečku sešli počtrnácté


I letos se na Svatém Kopečku u Olomouce sešli Romové z mnoha koutů republiky, aby se zúčastnili tradiční Romské pouti. V sobotu 22. září 2012 tak na tomto významném poutním místě proběhla nejen mše svatá, ale přítomných sedm stovek poutníků se radovalo i z bohatého odpoledního programu plného tance, hudby či atrakcí pro děti.

Olomouc: Pouť byla zahájena v 10.00 hodin průvodem alejí ze Samotišek k bazilice. Pracovníci Komunitního centra Khamoro Charity Olomouc do této části přichystali duchovní program pro mladší účastníky ve formě třech scének ze života romského světce sv. Zefyrina.

V 11.00 hodin se všichni účastníci sešli u Wolkerova kříže pod kostelem, odkud vyjdou průvodem do svatokopecké baziliky Navštívení Panny Marie, kde proběhla mše svatá. Jejím hlavním celebrantem byl mladý romský kněz Vojtěch Vágai, který se ve svém kázání věnoval tématu přátelství. Hudební doprovod liturgie potom měla na starosti romská kapela Jekh Drom z Križovej vsi na Slovensku, jejímž členem je i Ján Mižigár, představitel hlavní postavy ve filmu Cigán.

Dalším profesionálním hostem letošní pouti byla kapela Imperio z Přerova, která vystoupila v odpoledním kulturním programu v ambitech za bazilikou. Celkem zde mělo vystoupit úctyhodných 21 souborů, leč posledních několik z nich se ovšem bohužel kvůli dešti již představit nemohlo.

Jana Březinová, vedoucí Střediska Khamoro

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu