Sarkofág kardinála Špidlíka ozdobí při prvním výročí úmrtí mozaiky


Již rok uplyne v příštím týdnu od úmrtí významného českého teologa kardinála Tomáše Špidlíka. Mši svatou k této příležitosti bude ve velehradské bazilice v pátek 8. dubna 2011 celebrovat olomoucký arcibiskup Jan Graubner a s ním i další biskupové a kněží. V těchto dnech také italský Atelier dell’arte jezuity Marka Rupnika dokončuje mozaiky na hrobu kardinála Tomáše Špidlíka ve velehradské bazilice.

U sarkofágu kardinála Špidlíka, zatím bez mozaikové výzdoby, se modlí biskupové.Velehrad: Dokončený sarkofág, dílo architekta Paolo Marcianiho a Marka Rupnika, budou moci poutníci poprvé shlédnout v pátek 8. dubna, kdy bude od 18.00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje sloužena mše svatá k prvnímu výročí úmrtí kardinála Špidlíka. Na náhrobku nyní pracuje 15 výtvarných umělců z Atelier dell’arte. Jejich první mozaikovou realizací se v roce 1999 stala vatikánská kaple Redemptoris Mater pro papeže Jana Pavla II. a od té doby se jejich dílo rozrostlo do stovky realizací po celém světě. Ukázky jejich práce jsou dostupné na stránkách www.centroaletti.com.

Náhrobek kardinála Špidlíka lemuje osm miniaturních biblických výjevů, které zesnulý považoval za klíčové teologické výpovědi a sám se k těmto tématům s oblibou vracel. Jsou jimi na podlouhlých stranách Zvěstování, Ukřižování, Vzkříšení, Boží Moudrost, Povolání apoštolů a Josef egyptský a jeho bratři, v čelech sarkofágu pak zobrazení Kristus ve slávě a Nebeský Jeruzalém. Mozaiky jsou umělecky výjimečné i z hlediska techniky vyhotovení a náročnosti miniaturního provedení.

Kardinál Tomáš Špidlík byl nejvýznamnějším českým teologem žijícím v zahraničí. Narodil se 17. prosince 1919 v Boskovicích, v roce 1940 vstoupil do jezuitského noviciátu a kněžské svěcení přijal v holandském Maastrichtu v roce 1949. Většinu svého života strávil v Římě, kde vyučoval na místních univerzitách.

Byl uznáván jako světově proslulý znalec spirituality křesťanského Východu a významný představitel ekumenického úsilí a také jako reprezentant a propagátor české kultury. Celý svůj život zasvětil badatelskému úsilí ve studiu a praktické službě pro jednotu křesťanů. Papež Jan Pavel II. jej v roce 2003 jmenoval kardinálem. Zemřel v Římě 16. dubna 2010 a byl pohřben za hlavním oltářem velehradské baziliky.

Kardinál Tomáš Špidlík získal mimo jiné Řád sv. Cyrila a Metoděje za celoživotní dílo, který mu v roce 2002 udělila Česká biskupská konference. Italský prezident Carlo Azeglio Ciampi mu dne 22. listopadu 2003 předal nejvyšší italské vyznamenání v oblasti kultury a umění, Zlatou medaili za zásluhy o kulturu a umění. Dne 28. října 1998 jej český prezident Václav Havel vyznamenal za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva Řádem T. G. Masaryka.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu