Sbor AVE zpíval na oslavě benediktinského opatství v Německu


Foto: Archiv AGPěvecký sbor AVE Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži zpíval 21. března 2013 při slavnostní mši svaté v kostele benediktinského opatství v Münsterschwarzachu. V tento den si zde benediktini připomněli sté výročí obnovení kláštera.

Kroměříž: Mše svaté se zúčastnilo asi 1500 lidí. Liturgií doprovázel zpěvem a hrou sbor AVE společně s orchestrem a sborem partnerského gymnázia v Münsterschwarzachu. Společný sbor měl 105 zpěváků a 50 členů orchestru.

Od května 2012 nacvičoval sbor AVE mši pro altové sólo, sbor a orchestr od Markuse Binzenhöfera, která byla napsána pro příležitost oslavy stého výročí obnovení benediktinského kláštera na tomto místě – klášter zanikl za napoleonských válek.

Foto: Archiv AGV pátek 15. března vyrazil sbor AVE v rámci projektu „Benedictus-Messe“ na návštěvu partnerského gymnázia EGM v Münsterschwarzachu v Německu, jehož zřizovatelem je benediktinské opatství Münsterschwarzach.

Ve dnech 15.–21. března se sbor AVE připravoval se sborem a orchestrem tohoto gymnázia na společné vystoupení nastudované mše. Každý den kromě neděle oba sbory minimálně šest hodin společně zkoušeli. Studenti měli také možnost zúčastnit se školního vyučování, prohlédnout si školu i části opatství. Díky ubytování v rodinách se také blíže seznámili s běžným životem německých studentů.

Foto: Archiv AGVe čtvrtek 21. března se na pontifikální mši, které předsedal místní opat, zaplnil kostel více jak tisíci žáky zdejšího gymnázia a hosty do posledního místa. Spojené sbory 105 zpěváků obou gymnázií a orchestr místního gymnázia vytvořily ohromné umělecké těleso, které na závěr slavnostní liturgie sklidilo silný potlesk a poděkování za provedení tak náročného díla.

Společným zpěvem a hrou při slavnostní mši svaté spolupráce obou sborů neskončila. Sbory budou společně vystupovat na Moravě v květnu 2013, kdy němečtí studenti navštíví Kroměříž.

(ibe)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu