Scholy a scholičky zazpívaly lidem i Panně Marii na Hostýně


Sluncem prozářený sobotní den 16. června 2018 nabídl poutníkům i turistům na Svatém Hostýně nečekaný kulturní zážitek, propojení dvou svatohostýnských poutí: 4. pouti schol a scholiček a 5. pouti přátel klubů historických vozidel (autoveteránů). K Panně Marii Svatohostýnské se sjelo na 140 děvčat a chlapců z 9 schol a scholiček z různých moravských míst.

Na mši svaté v 9.00 vystupovala chrámová schola z Kopřivnice, na mši svaté v 11.30 chrámová schola z Příbora. Během hlavní mše svaté v 10.15 hodin se představily chrámové scholy z Valašska, z Francovy Lhoty a ze Zašové a spontánně se přidávaly i další přítomné scholy.

Po odpoledním požehnání čekal všechny přítomné poutníky i turisty ve svatohostýnském amfiteátru příjemný duchovní program, vystoupení všech zúčastněných schol a scholiček. Studentská chrámová schola ze Zašové zaujala svým energickým mladistvým vystoupením. Třicetičlenná štramberská schola a scholička zapůsobila nejen svým působivým představením ve stylových modrých trikotech, ale také svými nejmenšími zpěváčky s neuvěřitelným spontánním projevem. Příborská schola svým profesionálním vystoupením jen potvrdila svou skoro třicetiletou činnost na půdě kůrů příborských kostelů. Schola z Horního Lidče stále naplňuje své heslo: „Dvakrát se modlí, kdo ze srdce zpívá“.

V polovině programu se sešli na podiu všichni členové schol a scholiček, a bylo jich skutečně na 140, a společně zazpívali Panně Marii Svatohostýnské a všem přítomným posluchačům působivou mariánskou píseň Madonu.

Ve druhé polovině odpoledního programu se prezentovaly scholy a scholičky z Valašska. Zasněžená schola z Velkých Karlovic (kostel Panny Marie Sněžné) neustále každoročně obohacuje setkání schol na Svatém Hostýně a v Lidečku. Roztomilé scholy a scholičky z Drnovic a Újezdu u Valašských Klobouk zaujaly svým interaktivním přednesem s hudebními nástroji a se zapojením pohybových prvků do svého vystoupení. Schola z Francovy Lhoty důstojným způsobem ukončila vystoupení všech zúčastněných schol nejen svým podmanivým představením, ale také ukončením modlitbou, kterou scholička zakončuje své zkoušky. Nakonec si všechny scholy společně zazpívaly.

Díky Bohu a Panně Marii scholy a scholičky neustále pracují na obměňování své členské základny, studující mládež odchází, omladina přichází, objevují se noví sbormistři a vedoucí schol, svá místa nachází mladí nadaní multiinstrumentalisté, zapojuje se mládež s citem pro interaktivní hudební a pohybový projev. Setkání schol a scholiček na Svatém Hostýně by mělo být právě proto tím ideálním prostředím, motivem a stimulem pro rozvoj křesťanských aktivit našich dětí a mládeže.

Velké poděkování patří Duchovní správě na Svatém Hostýně, Matici svatohostýnské a Valašské nadaci ve Francově Lhotě za to, že se snaží neustále podporovat tyto bohulibé aktivity naší moravské křesťanské mládeže.

Mořic Jurečka

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu