Seminář: Inkvizice a čarodějnické procesy


Centrum pro školy Arcibiskupství olomouckého zve zájemce z řad učitelů, pastoračních pracovníků i široké veřejnosti na seminář Mgr. Richarda Jašše: Inkvizice a čarodějnické procesy, který se bude konat 29. 5. 2010 od 9.00 do 15.00 hodin ve Velkém sále arcibiskupské kurie, Biskupské nám. 2,  771 01 Olomouc.

Seminář je akreditován MŠMT v programu Dalšího vzdělávání pedagogů. Účastníci, kteří splňují podmínky (VŠ učitelského směru) a požádají o to, obdrží potvrzení o účasti.

Seminář se bude zabývat tématy: Kde pramení lidská víra v čarodějnice; Jak se pohanské základy této víry promítaly do křesťanství a jak byly posilovány v dobách náhlých a násilných konverzí v době reformace a opětné rekatolizace; Důvody procesů jako sociálního aspektu; Racionální analýza čarodějnických symbolů a atributů a jejich prapůvod; Boje středověké a ranně novověké společnosti proti čarodějnictví; Svatá inkvizice a mýtus tradičního stereotypu o jejím přednostním působení proti čarodějnictví; Skutečná role inkvizice a nahrazení její role v různých zemích jinými církevními i světskými institucemi; Čarodějnické procesy ve všech částech Evropy, v Novém světě a také v jiných církvích (s akcentem na katolickou a evangelické); Geografická inventarizace a nalezení obecnějších zákonitostí a důvodů pro rozpoutání čarodějnických procesů; Několik případů čarodějnických procesů a čarodějnictví v českých zemích; především procesy frývaldovské a losinské; Souvislosti s jinými evropskými kauzami; Použití některých didaktických postupů vedoucích k pokud možno objektivní, alespoň zčásti dobové interpretaci událostí a jejich zasazení do tehdejšího náboženského a sociálního rámce.

Poplatek za seminář je 200 Kč, platba při prezentaci.P řihlášky a bližší informace: Helena Polcrová, Arcibiskupství olomoucké, Centrum pro školy, Biskupské nám. 2, 771 01 Olomouc, tel. 587 405 219, email: polcrova@arcibol.cz

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu