Setkání u studny pokračuje i v novém školním roce


Letní měsíce dobíhají do svého cíle a zážitky z prázdnin spojené s místy a lidmi jsou už jen v našich vzpomínkách. Opět přichází pravidelnost všedních dní a snad i řád, který právě o dovolených ustupuje do pozadí. Jakýsi řád a pravidelnost získává také olomoucké Setkání u studny, které před prázdninami překročilo co do počtu první desítku. Občerstvení a posilu ze Studny za rok a půl načerpalo přibližně 350 lidí.

Olomouc: Toto zastavení na konci všedního dne umožňuje nahlédnout do různých oblastí umění spolu s osobnostmi, které se mu věnují. Komorní koncert slova a hudby v olomoucké katedrále sv. Václava v 18.00 hodin, na který navazuje další program věnovaný umění od 19.00 hodin v kavárně Amadeus na Václavském náměstí (v areálu Arcidiecézního muzea naproti katedrály), je formou modlitby za všechny obdarované uměleckými schopnostmi a za každého člověka, aby byl schopen otevřít své srdce kráse Božího stvoření.

Setkání u studny tedy pokračuje i v nadcházejícím akademickém roce, a to o prvních pondělcích v říjnu, listopadu a prosinci a potom v únoru, březnu, dubnu a květnu. A s kým se setkáme v nejbližší době?

V říjnu svou básnickou tvorbu představí moravský básník Zdeněk Volf, „pro nějž poezie není obživou, ale spíše duchovní potřebou.“ „Nám požehnat / už mohou jen naší vinou / roztřesené prsty / Navlhčené v očích / jež jsme rozplakali,“ říká ve své básni Kropenka. Hudební improvizací ho doprovodí Marián Pavlík na violoncello jak v katedrále sv. Václava, tak i v kavárně Amadeus.

Listopad bude věnován taktéž poezii, a to zhudebněné básnické tvorbě Bohuslava Reynka v podání autora hudby Petra Hudce a jeho kolegy Petra Číhala, členů skupiny HUKL.

Prosinec bude samozřejmě laděn do ducha adventu. Z Bratislavy přijede studentka VŠMU – obor animovaný film Mária Oláhová, která nás v kavárně Amadeus uvede do světa animovaného filmu poté, co v katedrále sv. Václava uslyšíme mezzosopranistku Lucii Laubovou (studuje zpěv na HAMU pod vedením Magdaleny Hajóssyové) za varhanního doprovodu Františka Fialy, hudebního skladatele Konzervatoře Evangelické akademie Olomouc.

Slova Jana Pavla II. ať jsou výmluvným pozváním na další Setkání u studny: „Ne všichni jsou povoláni být umělci ve specifickém slova smyslu. Podle slov Geneze je však každému člověku svěřen úkol být tvůrcem vlastního života: v jistém smyslu z něj vytvořit umělecké, mistrovské dílo.“

Na shledanou u studny se těší její organizátoři – Rapsodické divadlo, Arcibiskupství olomoucké a farnost sv. Václava v Olomouci.

Martina Pavlíková

 

PřílohaVelikost
Rijnova_Studna_-_plakat.pdf289.69 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu