Setkání ve Štípě přineslo vdovám mnoho radosti


Dlouho očekávané 3. setkání vdov s představiteli církve se uskutečnilo dne 12. června 2014 ve Štípě u Zlína. Farní kostel Narození Panny Marie zaplnilo téměř 300 vdov z mnoha míst celé Moravy a dokonce přijelo i pár vdovců. Hlavním celebrantem byl tentokrát Mons. Tomáš Galis, žilinský biskup, obklopen dalšími sedmi kněžími.

Foto Pavel HankeŠtípa: Po úvodní modlitbě svatého růžence přivítala všechny paní Alenka Panáková, koordinátorka těchto akcí. Vyjádřila srdečnou vděčnost všem zástupcům církve a zvláště vdovám, které přijaly pozvání do Štípy, a také zdůraznila význam setkávání vdov s lidmi, kteří jim mohou jakýmkoli způsobem pomoci v jejich nelehké situaci či zármutku. O vdovství, snášení utrpení i povstávání ze zármutku krásně hovořil v homilii a krátkém proslovu po mši svaté především samotný biskup Galis. Velmi srdečně zdůraznil význam radosti z maličkostí a podtrhl důležitost pozitivního duchovního působení, které je v životě křesťana nejdůležitější. Duchovně přijímat i dávat, nést Boží lásku kolem nás, je pro křesťana nejdůležitější cesta.

Něžným pohlazením duše bylo procítěné violové sólo, po němž přednesla své krásné svědectví vdova Marie Ventová z Plzně, která je zatím jedinou zasvěcenou vdovou (ad experimentum) u nás. Zavzpomínala na manželův odchod a následné plné odevzdání se Bohu, se kterým se rozhodla uzavřít nový „vztah.“ Její příběh je inspirujícím svědectvím a příkladem pro mnoho dalších vdov, které nikdy nezůstávají s pomocí lidskou i Boží samy ve svém truchlení. Krátce se zmínila i o možnosti dalších zasvěcování vdov v diecézích. Zatím, bohužel, je toto ordo v přípravném stadiu.

Foto Pavel HankePolední volno bylo využito k malému občerstvení, návštěvě psychologa, sociální pracovnice i právníka. Někteří využili čas k prohlídce kostela, případně modlitbám a prosbám k Bohu nebo ke svátosti smíření. Zvláště při posezení na farní zahrádce bylo vidět, jaký význam má pro vdovy společné setkávání, které je přínosné především v rámci sdílení podobných životních zkušeností, zážitků a prožitků, ve kterých si jsou ženy, jakkoliv rozdílné, velmi podobné. Mnoho z nich se ve společenství milých a dobrých lidí těšilo velmi dobré náladě, k čemuž přispělo i s láskou připravované občerstvení.

Po poledním „vydechnutí“ se uskutečnila přednáška profesora olomoucké teologické fakulty P. Pavla Ambrose SJ, Th.D., na téma „Jak nacházet radost v životě.“ Velmi laskavě a trefně poukázal na důležitost projevu lásky k Bohu jakožto velké radosti, která se projevuje i tehdy, když se lidé ve svém domově obklopí věcmi, které pro ně mnoho znamenají a budou jim připomínat to, co milují, či koho milují. Tak je možné nacházet radost, kterou můžeme dostávat, ale i dávat.

Foto Pavel HankePo této přednášce následovalo ještě tradiční představení činností a služeb olomouckého Centra pro rodinný život a také pozvání na pouť vdov a vdovců, která je plánována na letošní 16. říjen. Celé setkání končilo závěrečnou adorací, která byla doprovázena krásnými písněmi mladých z místní scholy. Myšlenky při ní vyslovené směřovaly k prosbám o pokoru a vděčnost tomu, který s nesmírnou láskou bdí nad každým dnem našich životů.

Celá akce vzbudila nebývale pozitivní ohlas, vdovy dokonce chodily při odchodu z kostela vstříc jednotlivým organizátorům akce a děkovaly jim za toto milé a obohacující setkání. Bůh dá, aby vzkvétala činnost setkávání vdov a péče o jejich životy.

Pavel Hanke, Alenka Panáková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu