Slavnostní mše svatá ukončila biskupskou synodu


Tisíce lidí se 28. října 2012 shromáždily ve Svatopetrské bazilice na mši svatou, jíž Benedikt XVI. zakončil třítýdenní biskupskou synodu ve Vatikánu. Cílem nové evangelizace, jež byla tématem synody, je zintenzivnit víru v těch zemích, kde křesťanství ztrácí sílu. A to tradičními pastoračními metodami i novou kreativitou.

Vatikán: Spolu se Svatým otcem závěrečnou liturgii koncelebrovalo 49 kardinálů a přibližně 200 biskupů ze všech částí světa. Zakončila synodu, při níž se po tři týdny pod vedením papeže radilo na 400 biskupů a pozvaných expertů z celého světa o možnostech a cestách, jak s novou dynamikou vnést do světa křesťanskou zvěst. Na konci třítýdenního jednání byl vypracován dvacetistránkový list s 58 doporučeními, z nichž Benedikt XVI. bude nyní připravovat apoštolskou exhortaci. Synoda končí ve chvíli, kdy církev vstupuje do Roku víry a 50 let po zahájení Druhého vatikánského koncilu chce oživit elán původní církve.

V těchto dnech skončila největší biskupská synoda, která se kdy ve Vatikánu sešla. Zástupci církve ze všech pěti kontinentů přinesli velké množství myšlenek a nápadů k nejrůznějším aspektům nové evangelizace. Nešlo přitom jen o nové strategie, protože evangelium samozřejmě není pouhý produkt, který by měl vstoupit do tržního systému, jak zdůraznili synodní otcové ve svém Poselství Božímu lidu. Jejich záměrem bylo ve změněných společenských a kulturních podmínkách nacházet nové cesty k víře, ke Kristu a k církvi. Evangelium by mělo navázat větší dialog s kulturou, vědou, technikou, uměním a médii, ale i s ostatními náboženstvími.

Zpočátku se pohled synody zaměřoval především na křesťanské západní země, v nichž se ztrácí význam víry a církve a „světlo víry slábne“, jak se vyjádřil Benedikt XVI. při závěrečné mši svaté. Brzy bylo zřetelné, že evangelizace je palčivým úkolem celé církve. A nová evangelizace má být „stálou misionářskou dimenzí církve“.

Církev se nemá nechat odstrašit pochmurnými scénami současného vývoje, znělo ústřední poselství synody. Není místo pro pesimismus. I nové výzvy dané globalizací, sekularizací, migračními vlnami či novodobou chudobou mohou být místy evangelizace. Svoboda, spojená se sekularizací, dává víře nové šance. Žít víru a svědčit s odvahou, důvěrou a odevzdaností.

Ústředním místem evangelizace je podle názoru synody farnost. Sem spadají i aktivity malých skupin či společenství. Vedle klasické pastorace jsou žádány i nové formy misií. Synoda se zřetelně vyjádřila i k rámcovým podmínkám evangelizace. Církev a věřící by měli vyžadovat od politiky důraz na lidská práva a především náboženskou svobodu. Je třeba najít a využít možnosti evangelizace ve vzdělávacím systému. Migraci by měli lidé chápat jako oboustranné obohacení věřících různých tradic a kultur. Ve světě by měli vykonat svůj díl pro šíření pokoje a umíření, měli by vystupovat pro důstojné lidské podmínky. Sociální učení církve je k tomu úžasným nástrojem.

V závěrečné homilii vyzdvihl Benedikt XVI. tři směry pastorace, které nastínila synoda. Náboženské obce by měly vhodnou katechezí provázet základní křesťanské svátosti – křest, biřmování a eucharistii. Klasická misijní práce je a zůstává úkolem církve a všech věřících. Mnoho lidí o Ježíši i evangeliu dosud neslyšelo a každý má na tuto zvěst právo – samozřejmě bez jakékoli formy proselytismu, jak se závěrem biskupové shodli. Církev by se měla podle Svatého otce obrátit především k vlažným pokřtěným: „Aby se znovu setkali s Kristem, znovu objevili radost víry a vrátili se k praktikování náboženství ve společenství věřících.“

Biskupská synoda začala ve Vatikánu 7. října. Ačkoli nová evangelizace bude v různých zemích probíhat různě, papež zdůraznil, že Ježíšovo poselství zůstává stejné. Jsou to pouze různé nástroje či slovník, jak vysvětlit, proč je poselství důležité pro společnost a život jednotlivce.

Zuzana Burdová, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu