Slovinská charita požádala o pomoc. ACHO vyhlašuje materiální sbírku


Charity v olomoucké arcidiecézi se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc pro uprchlíky ve Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku. Vzhledem k aktuálnímu vývoji situace na hranicích balkánských zemí a chladnému počasí akutně stoupá potřeba humanitární asistence včetně materiální podpory. Pokud se potřebným nedostane pomoci, utrpí nejvíce ohrožené skupiny, kterými jsou především děti a starší lidé.

Olomouc: Mnozí jsou na cestách již dlouhou dobu bez základních věcí, které jsou pro nás běžnou samozřejmostí. Na Arcidiecézní charitě Olomouc (ACHO) přibývají telefonáty od lidí, kteří chtějí darovat hmotnou i finanční pomoc pro běžence. Materiální sbírka na pomoc uprchlíkům bude probíhat na celém území Arcidiecéze olomoucké, a to až do odvolání. Sběrná místa pro veřejnost jsou v jednotlivých charitách naší diecéze.

„Na seznamu potřebných věcí jsou zimní bundy a boty, rukavice, čepice, nové ponožky, deky, spací pytle a hygienické potřeby. Jiné věci opravdu nepřijímáme. Na pomoc uprchlíkům však lze přispět i finančně na účet Arcidiecézní charity Olomouc,“ uvedl koordinátor humanitární pomoci Martin Zamazal.

Tento týden se vrátily první skupiny charitních pracovníků a dobrovolníků, kteří pomáhali v uprchlických táborech Dobova a Šentilj při Slovenskih Goricah ve Slovinsku. Ve výjezdech stále pokračují a na místo je dopravována vždy i materiální pomoc. „První skupina nyní vytvoří zázemí pro charitní působení i v srbském Berkasovu, kde se shromažďují uprchlíci k přechodu hranice do Chorvatska, a kde je potřeba humanitární asistence v této chvíli skutečně palčivá,“ přiblížil aktuálně Martin Zamazal.

Materiální pomoc z Arcidiecéze olomoucké bude průběžně dopravována do potřebných míst ve Slovinsku a Srbsku.

Konto na pomoc uprchlíkům: 115-1060670297/0100

Eva Štefková, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu