Slovo arcibiskupa Graubnera k volbám


Olomoucký arcibiskup Jan Graubner se před krajskými a senátními volbami, které se uskuteční o víkendu 12. a 13. října 2012, obrací k věřícím své arcidiecéze s listem, který se bude číst v závěru bohoslužeb v neděli 7. října. Prohlášení k volbám vydala také Stálá rada České biskupské konference, jejímž je arcibiskup Graubner členem.

Olomouc: „Ujišťuji vás, že důležitý je každý hlas,“ prohlašuje hned v úvodu listu zaslaného věřícím olomoucký arcibiskup a pokračuje: „Nejít k volbám znamená vzdát se své spoluodpovědnosti, ale znamená to taky být zodpovědný za všechny chyby, které udělají druzí.“ Nestačí však podle něj žít tuto zodpovědnost při volbách, zvolené zástupce je třeba sledovat po celé volební období a vyžadovat plnění slibů.

„Zvolte takové zástupce, za kterými je vidět kus poctivé práce. Dejte hlas těm, kteří dodržují své slovo a nevymění důvěru občanů za výhody kompromisů, stranických dohod a svého obohacení. Nevěřte těm, kteří nabízejí snadná řešení, která často ani nehodlají plnit,“ apeluje na potencionální voliče olomoucký arcibiskup a vyzývá: „Máte možnost pomocí preferenčních hlasů, kroužkováním, zvolit lidi důvěryhodné a čestné. Využijte toho!“

Arcibiskup Graubner dále připomíná, že při krajských volbách se rozhoduje o řešení problémů v regionech, a apeluje na věřící: „Dejme hlas takovým politikům, abychom jim nebyli nuceni připomínat jejich sliby a programy pomocí demonstrací, jako v závěru loňského roku, kdy se pracovníci a klienti charit jednoho z našich krajů museli domáhat spravedlivého financování sociálních služeb tímto krajním způsobem.“

Současná zhoršující se ekonomická i sociální situace je podle olomouckého arcibiskupa důsledkem „špatné politiky vlád, které nás naučily žít na dluh,“ a vyžaduje neodkladná řešení, která závisí právě na rozhodnutích voličů. „Poraďte se mezi sebou a s Boží pomocí rozhodujte dobře,“ uzavírá svůj list olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Plné znění jeho Slova k volbám je k dispozici v příloze.

Biskupové: „Nedejme šanci stranám usilujícím jen o vlastní prospěch“

V podobném duchu se k věřícím obrátila také Stálá rada České biskupské konference. Tu tvoří předseda – kardinál Dominik Duka, místopředseda – arcibiskup Jan Graubner, a dále biskupové František Lobkowicz a František Radovský. Jejich prohlášení je reakcí na četné dotazy ze strany věřících. „Chceme-li něco změnit, máme šanci začít u sebe a také se zúčastnit voleb,“ připomínají biskupové a vyzývají: „Nedejme šanci stranám, které demokracii jen předstírají, ale ve skutečnosti jsou založeny na klientelismu, na vlastním prospěchu a nehledí na blaho této země.“ Celé prohlášení lze nalézt na webových stránkách Tiskového střediska ČBK.

(gra)

 

PřílohaVelikost
Slovo_arcibiskupa_Graubnera_k_volbam_2012.doc27.5 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu